Z roku na rok coraz więcej Polaków decyduje się na wyeliminowanie lub znacznie ograniczenie mięsa i produktów odzwierzęcych ze swojej codziennej diety. Kiedyś uważano, że mięso jest podstawą zdrowej diety, „zjedz mięso, ziemniaki zostaw” dorośli powtarzali dzieciom przy rodzinnym stole. Czasy się zmieniają, mamy więcej wiedzy oraz sposób produkcji mięsa znacznie się pogorszył. Produkty wegańskie nie dość, że są łatwo dostępne, to są po prostu pyszne, dzięki czemu zyskują coraz więcej zwolenników, nawet wśród fanów potraw mięsnych.
Jakie są rodzaje diet wegetariańskich?
Zazwyczaj z dietą bezmięsną kojarzy się jedynie klasyczny wegetarianizm lub restrykcyjny weganizm. Wiele osób zadaje pytania „czy ryba to mięso?”. Istnieje wiele rodzajów diet ograniczających spożywanie produktów odzwierzęcych, co może być dobrym startem dla osób, które chcą zadbać o zdrowie, lecz obawiają się skoku na głęboką wodę.
- wegetarianizm – dieta wykluczająca jedynie produkty mięsne i rybne.
- pescowegetarianizm – dieta wykluczająca produkty mięsne, lecz zezwalająca na jedzenie ryb.
- laktowegetarianizm – wyklucza mięso, ryby oraz jajka. Pozostałe odzwierzęce produkty takie jak mleko i mleczne przetwory można spożywać.
- owowegetarianizm – wyklucza mięso, ryby oraz wszelkie produkty odzwierzęce. Dopuszcza jedzenie jajek.
- frutarianizm – wykluczenie owoców i warzyw, które należałoby zerwać. Spożywają jedynie te, które już spadły z drzew lub krzaków. Można w małych ilościach jeść liściaste warzywa.
- weganizm – bardzo restrykcyjna forma diety wegetariańskiej, wyklucza mięsa, ryby, wszelkie produkty odzwierzęce – w tym miody, kawior, żelatynę etc.
- witarianizm – spożywanie wyłącznie surowych owoców i warzyw, wyklucza wszystko co zostało poddane obróbce cieplnej, oraz ciepłe napoje.
Co należy suplementować po wyłączeniu z diety mięs i produktów odzwierzęcych?
Poza licznymi niekorzystnymi dla zdrowia składnikami mięsa, zawiera się w nim również dużo witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. W produktach mięsnych jest ich największa ilość, co nie oznacza, że nie istnieją również w produktach roślinnych. Do najważniejszych składników diet, które należy uzupełnić, należą:
- witamina B12 – znajduje się w mleku i jajach. Niestety nie występuje w produktach roślinnych, dlatego wegetarianie muszą zaopatrzyć się w suplementy diety z apteki.
- witamina D – występuje w mleku, jajach i rybach, ale również w olejach roślinnych.
- wapń – na niego trzeba zwrócić szczególną uwagę jeśli uprawia się sport i pije dużo kawy, gdyż właśnie pot i kofeina wspomagają wypłukiwanie go z organizmu. Występuje w szpinaku, rukoli, liściach rzepy, brokule, soi, figach, migdałach oraz tofu.
- cynk – na diecie bezmięsnej zapotrzebowanie na cynk jest o 50% większe niż w przypadku diety zawierającej mięsa. Występuje w pomidorach, natce pietruszki, otrębach owsianych, warzywach kapustnych, kakao, sałacie, warzywach strączkowych, w tofu, sezamie, pestkach dyni, grzybach (kurkach, pieczarkach, suszonych grzybach shiitake i boczniakach
- żelazo – kasza gryczana i jaglana, groch, ziarna, buraki, orzechy, kakao, sezam, pestki dyni, zielone liście roślin, brukselka, brokuł, fasole, soczewica, soja tofu, ciecierzyca.
Bogatym źródłem żelaza i witaminy D jest hummus, gdyż składa się on głównie z ciecierzycy oraz zawiera oleje roślinne. W sklepie ze zdrową żywnością online – www.spizarniarydzynska.pl można odnaleźć przeróżne warianty smakowe hummusu, które zasmakują każdemu. Często jesteśmy przyzwyczajeni do smarowania pieczywa masłem lub ulubionym twarożkiem, lecz da się i to zastąpić, gdyż w sklepach dostępne są przeróżne wegańskie pasty kanapkowe, w najróżniejszych smakach – i mocno odbiegających od klasycznego posmaku nabiału i godnie go zastępujące.
Podsumowanie
Przy różnych wariantach diety bezmięsnej bardzo ważne jest, by dbać o urozmaicone menu. Nawet jeśli przyrządzony posiłek bardzo nam zasmakował, warto przy następnej okazji minimalnie go zmodyfikować, by wprowadzić inne składniki odżywcze. Dziennie należy spożywać minimum 800 gramów owoców i warzyw, a te poddane obróbce termicznej – gotowane, skażone, pieczone, tracą dużo z wartości odżywczych. Ulubiony owoc można potraktować jako przekąskę, tak samo orzechy, które mogą stanowić również składnik posypek do ciast, albo sałatek. Moda na wegetarianizm z roku na rok się nasila, produkty wegańskie są dostępne niemal we wszystkich sklepach spożywczych. Jeśli nie ma się ochoty na pełną rezygnację z mięs, warto spróbować przynajmniej je ograniczyć, a zastąpić zdrową, roślinną alternatywą.
Materiał partnera zewnętrznego