Dawniej popularny był slogan – „Cukier krzepi”, dziś – „Biała śmierć”. Szokujące jest to, jak zmieniła się świadomość ludzka dotycząca odżywiania na przestrzeni zaledwie stu lat. Mimo wszystko, cukier dodawany jest wciąż do większości produktów spożywczych, a wiele osób nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Czym grozi nadużywanie cukru? Jak jego nadmiar w naszej diecie wpływa na nasz organizm?
Cukier działa niemal tak destrukcyjnie na nasz organizm jak alkohol czy papierosy. Ten niepozorny składnik jest trzecim, właśnie po alkoholu i papierosach, najsilniej uzależniającym produktem i zawłaszczającym w swoich sidłach najwięcej osób. I tak jak kampanie przeciwalkoholowe czy antynikotynowe pojawiają się w mediach od wielu, wielu lat, tak kampanie mówiące o szkodliwości cukru, wydaje się, że dopiero nabiera rozpędu. I choć moda na życie fit, zdrowe odżywianie jest już bardzo popularna, to jednak w wielu codziennych jadłospisach dzieci i dorosłych cukier pojawia się niemal w każdym posiłku. I niezmiennie szokuje fakt, że wciąż rośnie odsetek dzieci w wieku szkolnym które zmagają się z otyłością. To bardzo niebezpieczne. Jak na nasz organizm wpływa cukier – biała śmierć?
Nadużywanie cukru
Przyglądając się sacharozie – czyli ogólnie dostępnemu, co bywa dla niektórych jedynym wyznacznikiem zakupu, najtańszemu, białemu cukrowi, który w polskich kuchniach zajmuje zaszczytne, kopiaste miejsce w cukiernicach, dostrzegamy, że zalet to on praktycznie nie posiada (być może oprócz tej, że polepsza smak a po jego spożyciu humor znacznie się poprawia – choć z drugiej strony właśnie to jest tym działaniem uzależniającym, podobne efekty uzyskamy np. po intensywnym treningu sportowym). Posiada za to szereg wad i negatywnych stron, które niosą za sobą poważne konsekwencje dla zdrowia spożywających go. Wpływa on generalnie destrukcyjnie na cały nasz organizm, na pracę gospodarki węglowodanowej, jest źródłem nagłych skoków poziomu cukru we krwi, doprowadza do wielu chorób.
Cukier uszkadza układ odpornościowy, naraża organizm na podatność na różne infekcje, powoduje u dzieci wzmożoną aktywność, agresję, zdenerwowanie, trudności w nauce i koncentracji. Cukier dodawany sztucznie do produktów spożywczych jest główną przyczyna powstawania próchnicy u dzieci i dorosłych. A cukier ten znajdziemy nie tylko w kremach, batonach, słodyczach, tortach, ale również w napojach gazowanych, słodkich jogurtach i serkach, dżemach, a nawet w lekach! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat naturalnej medycyny, wolnej od sztucznych słodzików i cukru, jeśli chcesz skorzystać z porad dotyczących zdrowego życia, zajrzyj na portal naturapluszdrowie.pl.
Konsekwencją nadużywania cukru jest także powstawanie kamieni nerkowych, otyłość (poznaj skuteczne metody na domowe odchudzanie), problemy ze wzrokiem, jest główna przyczyną pojawienia się cukrzycy, pogłębia chorobę wrzodową, zaostrza objawy astmy, zakwasza organizm. To jedynie część niszczącego wpływu cukru na nasz organizm. Lista powikłań jest bardzo o obszerna, a co najgorsze wiele osób nie kojarzy wielu swoich dolegliwości właśnie z działaniem cukrów z pożywienia.
Może warto więc zastanowić się nad zmianą sposobu odżywiania, ograniczeniem spożywania cukrów, zmianą myślenia i nawyków, tak by nasze życie było lepsze a samopoczucie dopisywało nam każdego dnia?
Materiał partnera zewnętrznego