Kwas masłowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, z grupy kwasów karboksylowych. W formie maślanu sodu często stosuje się go jako suplement diety. W jakich sytuacjach znajduje zastosowanie? Jak powinna przebiegać suplementacja? Sprawdź najważniejsze informacje.
Maślan sodu – kwas masłowy w formie soli sodowej
Kwas masłowy jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Wykazuje dobroczynne działanie na:
– florę bakteryjną jelit, czyli bakterie jelitowe,
– ściany jelit,
– inne narządy i tkanki,
– działanie przeciwzapalne,
Po połączeniu kwasu masłowego z sodem powstaje maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego, przystępna i dobrze przyswajalna forma.
Choć obydwa związki dość powszechnie mogą występować w pożywieniu, maślan sodu często stosowany jest jako suplement diety czy żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Można kupić go w formie wygodnych kapsułek, takich jak produkt OstroVit: https://ostrovit.com/pl/products/ostrovit-maslan-sodu-90-kapsulek-25389.html. Sodium butyrate, maślan sodu w tym przypadku w postaci mikrokapsułek dojelitowych jest produktem wegańskim.
Suplementacja maślanem sodu – wskazania
Przyjmowanie maślanu sodu znajduje uzasadnienie w wielu sytuacjach, stosowany jest do specjalnego postępowania dietetycznego. Wskazany jest w sytuacjach, gdy flora bakteryjna jelita cienkiego oraz w jelicie grubym jest zaburzona. Konieczne jest jednak zastosowanie technologii mikrokapsułek zamiast standardowych form kwasu masłowego. To ona sprawia, że proces uwalniania maślanu sodu następuje nie w górnym odcinku przewodu pokarmowego, ale w jego dalszych częściach. Wskazania do stosowania maślanu sodu to także niedobory krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Zespół jelita drażliwego i inne dolegliwości jelitowe
Suplementacja maślanem sodu wskazana jest także w walce z zespołem jelita drażliwego IBS, a także przy innych zaburzeniach flory jelitowej. Kwas masłowy może być pomocny przy zakażeniach jelit, jak również w procesie leczenia chorób takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Z uwagi na pozytywny wpływ na układ pokarmowy, maślan sodu stosuje się często także w trakcie odchudzania.
Kiedy przyjmować maślan sodu?
Maślan sodu warto przyjmować przy stwierdzonych zaburzeniach flory bakteryjnej jelit. To preparat, który warto stosować regularnie. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej produktu, a w przypadku uczulenia na jakikolwiek składnik trzeba przerwać suplementację. Efekty stosowania warto weryfikować pod nadzorem lekarza, w szczególności w przypadku istnienia chorób układu pokarmowego.
Materiał partnera