Wraz z latami organizm coraz gorzej sobie radzi z ewentualnymi niedoborami witamin i mikroelementów. Z drugiej strony organizm staje się też bardziej wrażliwy na ewentualne niedobory, ale też nadmiary. Wreszcie jest i inny problem – w podeszłym wieku nie zawsze ludzie mają wystarczająco mocny apetyt, by jeść tyle, ile powinni. Jak więc dbać o zdrowie osób starszych?
Płyny
Zanim zaczniemy temat żywienia, warto zauważyć, że osoby w podeszłym wieku często dotykane są nie tylko przez zaburzenie apetytu, lecz również i pragnienia. Efekt tego jest taki, że czasem zaniedbują spożywanie w ciągu doby odpowiedniej ilości płynów.
Warto zadbać o to, aby zaspokajali oni zapotrzebowanie na co najmniej na 2 litry w ciągu dnia, przy czym wskazane jest, by częściowo była to woda mineralne. Ale uwaga! Jeśli dana osoba ma problem z nerkami, należy skonsultować z lekarzem, czy w danym przypadku nie będzie wskazane zastąpienie jej jednak źródlaną.
Lekka dieta
Osoby starsze zazwyczaj mają mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne, co wynika bezpośrednio z faktu, że często wraz z wiekiem ludzie zmniejszają swoją aktywność. Nie zmienia to jednak faktu, że pewną ilość kalorii trzeba dostarczyć, a organizm nadal ma pewne zapotrzebowanie na mikro i makroelementy oraz na witaminy. Co więcej, najlepiej, aby zostały one dostarczone w możliwie lekkiej do strawienia formie – co jest ważne z wielu różnych względów, m.in. dlatego, że z wiekiem jelita są w gorszej formie.
Aby faktycznie dobrze dopasować dietę dla osób starszych dobrze jest znać podstawy dietetyki, w szczególności zaś orientować się czym jest żywienie medyczne i jak je wdrażać w praktyce. Czym zaś jest owo żywienie medyczne? To metoda wsparcia zdrowia pacjenta (przede wszystkim w trakcie leczenia, ale też przy ogólnym dbaniu o zdrowie) poprzez dostarczanie odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych w możliwie łatwej do przyswojenia formie. Jest to szczególnie ważne w przypadku pacjentów chorych i mających problem z przyswajaniem pokarmów.
Wśród gotowych produktów, którymi można wesprzeć żywienie medyczne znajdują się płynne lub półpłynne mieszanki wzbogacane minerałami i witaminami, m.in. Supportan Drink.
W przypadku posiłków sporządzanych samodzielnie warto dbać o ograniczanie mięsa i tłuszczów odzwierzęcych ze względu na trudniejsze trawienie. Przydatne okazuje się też blendowanie warzyw i owoców, dzięki czemu uzyskuje się łatwo przyswajalne i pełne witamin smoothie.
Dieta to nie wszystko
Choć dieta ma spore znaczenie dla zdrowia seniorów, a pośrednio także na ich samopoczucie (chociażby ze względu na zależność pomiędzy spożyciem niektórych mikroelementów i witamin a stanem układu nerwowego), to jednak warto dbać także o ich aktywność fizyczną i społeczną.
Mowa tutaj zarówno o zachęcaniu osób starszych do częstszych spacerów, jak i do uczestnictwa w specjalnych zajęciach aktywności ruchowej kierowanych właśnie do ich grupy wiekowej – jak chociażby joga dla seniorów.
Z kolei dobrą okazją do aktywności społecznej są różnego typu warsztaty i spotkania, na których osoby starsze mają okazję rozwijać swoje zainteresowania i uniknąć „zasiedzenia się”, co niestety bywa częstym problemem i przyczyną narastającej z wiekiem depresji.
Materiał partnera zewnętrznego