Jeszcze kilkanaście lat temu niewiele osób wiedziało, czym w gruncie rzeczy jest catering dietetyczny. Firm działających w tej branży było stosunkowo niewiele, podobnie zresztą jak klientów chcących z takich usług skorzystać. Wszystko to zmieniło się wraz z nadejściem mody na bycie „fit”. To określenie zawiera w zaledwie trzech literach stosunek do życia, podejście do odżywiania, chęć zadbania o sylwetkę itp. Wraz z tym trendem pojawiła się także konieczność dokonania pewnych zmian w kwestii żywienia. Trudno bowiem utrzymywać sylwetkę w bardzo dobrym stanie oraz dbać o swój organizm, nie weryfikując własnego talerza. Ludziom zaczęło zależeć na świadomym jedzeniu, jednocześnie nie poświęcając na to przesadnie dużo czasu. To są podwaliny cateringu dietetycznego, który obecnie w Polsce świeci swoje triumfy.
Jak catering jest dostosowywany do klienta?
Catering dietetyczny może mieć bardzo różnorodną formę. Czasem są to posiłki tworzone zgodnie z założeniami konkretnej diety i sprzedawane zainteresowanym osobom. Mogą one ściśle wpasowywać się w dietę ketogeniczną, wegańską bądź też wegetariańską. Każde danie jest tutaj jednak takie samo, dlatego klient nie może mieć bardziej sprecyzowanych wymagań. Otrzymuje się posiłek, w którym mogą znajdować się składniki, których nie lubimy i nie jest nawet bliżej określona kaloryczność obiadu, kolacji itp. Taki ogólny catering to idealne rozwiązanie dla osób, które nie są przesadnie wymagające, nie mają alergii pokarmowych i którym zależy na zdrowym odżywianiu, a niekoniecznie na pilnowaniu kaloryki w ciągu dnia.
Niektóre firmy zajmujące się cateringiem dietetycznym tworzą bardzo sprecyzowane rodzaje „diet”, które mogą wpasowywać się w gusta różnych klientów. Dieta z rybą, dieta dla cukrzyków itp. Choć w przypadku takich diet nie zawsze mamy możliwość modyfikowania składników, są one zazwyczaj z góry dopasowane do naszych gustów. Są one także tworzone w oparciu o konsultację z dietetykiem. To właśnie profesjonalna osoba ustala, jaka powinna być zawartość poszczególnych składników w daniu. Dzięki temu można osiągnąć zdrowe proporcje 50% węglowodanów, 30% tłuszczów oraz 20% białka. Nie w każdym daniu udaje się zachować perfekcyjne proporcje, jednak ewentualne wahania są minimalne i dopuszczalne.
Najczęściej można spotkać się jednak z daniami dostosowanymi do wymagań klienta. Na samym początku klient ma możliwość sprecyzowania jakie składniki lubi, na co jest uczulony, jaki cel wagowy chce osiągnąć w najbliższym czasie. Po konsultacji z dietetykiem dopasowywana jest do takiej osoby najbardziej optymalna dieta, wpisująca się w jej potrzeby. Dzięki takiej diecie można pilnować swojego celu wagowego. Czasem takie diety mają nazwę 1500 kcal, 2000 kcal itp., w zależności od zapotrzebowania. Wówczas określa się również, kiedy w przybliżeniu klient może osiągnąć wymarzoną wagę, pilnując się diety. Tego typu cel jest w stanie pomóc nam osiągnąć catering dietetyczny Warszawa. Obecnie w większości dużych miast działają firmy oferujące catering dietetyczny, jednak to w stolicy funkcjonuje najwięcej takich przedsiębiorstw, o zróżnicowanym modelu działania.
Jakie korzyści wynikają z zamówienia cateringu dietetycznego?
Jest ich wiele i warto dokładnie je przeanalizować, biorąc pod uwagę przykładowy dzień ze swojego życia. Zaletami tego rozwiązania są:
- oszczędność czasu na gotowaniu,
- brak konieczności częstego robienia zakupów oraz planowania posiłków,
- zbilansowana i różnorodna dieta,
- możliwość osiągnięcia wymarzonych rezultatów wagowych,
- każdy posiłek na czas ( catering jest dostarczany zazwyczaj rano),
- świeże i zdrowe składniki w posiłkach,
- możliwość zamawiania dań do pracy,
- poznawanie smaków i kuchni całego świata,
- poprawa samopoczucia, zdrowszy organizm.
Możesz zerknąć na ofertę cateringu dietetycznego Heroes Diet, który polecamy i zapoznać się z ich ofertą.
Materiał partnera zewnętrznego