5 rzeczy, których nie wiesz o zdrowych tłuszczach

0
951
produkty żywnościowe zawierające zdrowe tłuszcze
Wiele osób chcąc schudnąć, stosuje diety eliminacyjne, wykluczając ze swojego jadłospisu wszystko, co słodkie i tłuste | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Nie wszystkie tłuszcze są takie złe! Dowiedz się 5 faktów o zdrowych tłuszczach i przekonaj się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

1. Tłuszcze są niezbędne dla Twojego zdrowia (i sylwetki)

Wiele osób chcąc schudnąć, stosuje diety eliminacyjne, wykluczając ze swojego jadłospisu wszystko, co słodkie i tłuste. Chociaż oczywiście jedzenie przemysłowych ciastek nie jest wskazane (lepiej zastąpić je zdrowymi alternatywami jak batony z bakaliami Nelka), tak zupełne ograniczenie tłuszczów w diecie wcale nie pomoże w uzyskaniu wymarzonej figury. Zdrowe tłuszcze potrafią wręcz przyspieszyć metabolizm organizmu, pozwalając na aktywne spalanie komórek tłuszczowych. Kwasy omega-3, zawarte między innymi w olejach tłoczonych na zimno, zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi, normalizują jej ciśnienie i działają przeciwzapalnie. Zdrowe tłuszcze doskonale dostarczają energii organizmowi, a jeśli regularnie pojawiają się na naszym talerzu i towarzyszą aktywności fizycznej, pozwalają na uzyskanie spektakularnych rezultatów.

2. Nie tylko orzechy

Myśląc o zdrowych tłuszczach często wymieniamy orzechy. Jednak to nie jedyne produkty, w których znajdziemy bogactwo tłuszczów korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie. Oprócz orzechów, warto sięgać również po pestki i ziarna, chociażby tak niepozorne, jak ziarna sezamu. Pasta z prażonych ziaren sezamu o nazwie tahini, nie tylko jest pyszna, ale zawiera również wiele żelaza – to doskonała informacja dla wegetarian i wegan oraz wszystkich miłośników hummusu, w skład którego wchodzi i nadaje mu specyficzny smak, kochany na całym świecie.

3. Ryby morskie chronią Twoje serce

Ryby morskie są zdrowe – to wiedzą niemal wszyscy. Ale czy wiesz o tym, że regularne spożywanie ryb doskonale wpływa na pracę Twojego serca? Istnieje szereg badań, które wykazują, że jedzenie 2-3 porcji ryb morskich (około 100-150g na posiłek) kilkukrotnie zmniejsza szansę na zachorowanie na dysfunkcję układu naczyniowo-krwionośnego. Co więcej, odpowiednia podaż kwasów DHA zawartych w tłustych rybach morskich jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu i oraz dojrzewającego układu krwionośnego oraz nerwowego u małych dzieci – dlatego kobiety w ciąży, jak również matki karmiące, powinny dostarczać w swojej diecie aż 600 mg kwasów DHA dziennie. Ryby są najlepszym ich źródłem.

4. Jajka nie takie niebezpieczne!

Wbrew powszechnie krążącym mitom, spożycie jajek wcale nie jest tak niebezpieczne dla zdrowia, jak niegdyś sądzono. Swoją złą sławę „zawdzięczają” cholesterolowi, który faktycznie zawierają. Jednak zdroworozsądkowe włączanie jajek do diety nie tylko świetnie wpływa na podaż białka, ale również podaż zdrowych tłuszczów odzwierzęcych. Najlepsza forma spożywania jajek to na miękko i na twardo – lepiej unikać smażonej postaci, ponieważ najczęściej wymaga ona użycia dodatkowych tłuszczów (jak np. masło).

5. Gorzka czekolada dla smaku i zdrowia

Odchudzasz się, więc skreśliłeś ze swojego jadłospisu tłuszcze i wszystkie słodycze? Mamy dobrą wiadomość! Gorzka czekolada, zawierająca wysokiej jakości kakao, to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, m.in. kwasu oleinowego. Taka czekolada zawiera wiele przeciwutleniaczy, dlatego nie dość, że wspiera Twój metabolizm i poprawia samopoczucie, to jeszcze dodatkowo pomaga w opóźnianiu procesów starzenia. Jak zawsze jednak, najbardziej istotna jest ilość i jakość spożywanego produktu: sięgaj wyłącznie po czekolady z wysoką zawartością kakao i najlepiej pozbawione cukru oraz ogranicz spożycie do maksymalnie 3 kostek dziennie. Nie przepadasz za czekoladą w formie tabliczek? Sięgnij po krem z orzechów, kakao i miodu Nut Nelka – możesz nim smarować pieczywo, wykorzystywać do domowych wypieków lub pozwolić sobie na zjedzenie łyżeczki prosto ze słoiczka.

Interesuje Cię temat zdrowego odżywiania? Poznaj „4 kluczowe zalety fit słodyczy” – przeczytaj merytoryczny artykuł naszego specjalisty!


Materiał partnera zewnętrznego