Osoby zmagające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego muszą bacznie przyglądać się codziennemu jadłospisowi. W diecie nie ma bowiem miejsca na wiele produktów, których spożycie może zwiększać ryzyko wystąpienia incydentów sercowych. Sprawdź, co powinno znaleźć się na „cenzurowanym”.
Istnieje wiele czynników zwiększających ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jednym z nich jest nieprawidłowo skomponowana dieta, tj. bazująca na produktach wpływających na rozwój miażdżycy. Jeżeli więc należysz do grupy ryzyka, warto wykluczyć je z codziennego jadłospisu.
1. Sól
Nadmierne spożycie sodu sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego[1]. Należy zatem do minimum ograniczyć jego spożycie. Zaleca się, aby dzienna ilość dostarczanej wraz z dietą soli nie przekraczała 5 g dziennie[2].
Pamiętaj! Sól znajdziesz nie tylko w postaci przyprawy, ale również dodatku do żywności. Uważnie przyglądaj się więc etykiecie każdego produktu, aby nie przekraczać rekomendowanej dziennej ilości sodu do spożycia.
2. Masło
Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez masła, jednak smarowidło to nie jest sprzymierzeńcem serca. Dlaczego? Należy do grupy przetworów mlecznych – jest źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, których spożycie powinno być kontrolowane (nie więcej niż 10% zapotrzebowania energetycznego dziennie). Zawiera także naturalne izomery trans kwasów tłuszczowych, które – jak potwierdzają badania – są równie szkodliwe, jak tłuszcze trans, powstające w procesach przemysłowych.
Wcale jednak nie musisz rezygnować ze smarowidła. Dobrym wyborem będzie miękka margaryna stanowiąca mieszaninę olejów roślinnych, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie zawierają znikomą ilość niepożądanych izomerów trans[3]. Za przykład może posłużyć Optima Cardio, dodatkowo wzbogacona sterolami roślinnymi, które obniżają poziom cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym ich spożyciu 1,5-2,4 g – w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[4].
3. Wieprzowina
Mięso wieprzowe jest szczególnie bogate w tłuszcze – głównie kwasy tłuszczowe nasycone, które sprzyjają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego?
Szacuje się, że każdy dodatkowy 1% energii pochodzącej tłuszczów nasyconych powyżej rekomendowanej ilości 10% zapotrzebowania energetycznego przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu nawet o 1,8 mg/dl[5]. Zaś wysoki cholesterol LDL sprzyja rozwojowi miażdżycy.
4. Gotowe wyroby cukiernicze
Gotowe wyroby cukiernicze – te, które w swoim składzie mają utwardzone lub częściowo uwodornione tłuszcze roślinne – są zakazane w diecie sercowca. Stanowią źródło izomerów trans kwasów tłuszczowych, których spożycie powinno być ograniczone do minimum[6].
Oczywiście lista zakazanych produktów spożywczych jest znacznie dłuższa. Należy bowiem ograniczyć spożycie tych pokarmów, które stanowią źródło kwasów nasyconych oraz izomerów trans. To właśnie one zwiększają ryzyko miażdżycy, która daje początek wielu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Jak powinna wyglądać dieta sercowca?
Podstawą diety sercowców lub osób zagrożonych rozwojem schorzeń układu krążenia są nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, pozyskiwane np. z olejów roślinnych czy tłustych ryb morskich. Powinny zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego, które dostarczają zbyt dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
Warto pamiętać także o zwiększeniu spożycia warzyw i owoców – do 200 g każdej z grupy produktowej[7]. Stanowią one bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który sprzyja nie tylko prawidłowej perystaltyce jelit, ale również pomaga obniżyć cholesterol LDL[8].
Pamiętaj! Niekiedy wystarczy tylko drobna modyfikacja nawyków żywieniowych, aby uniknąć poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego.
[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/66132,dieta-dla-serca
[2] https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/31-ds-35-dieta-przy-chorobach-serca/file
[3] https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.2.2.72.
[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can
[5] Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce — III Deklaracja Sopocka Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo- -Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego; Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 15, nr 4, 199–210; Copyright © 2018 Via Medica, ISSN 1733–2346
[6] Zasady profilaktyki wtórnej u chorych po ostrym zespole wieńcowym w 2016 roku; Kardiol Inwazyjna 2016;11(3):34-39.
[7] Zasady profilaktyki wtórnej u chorych po ostrym zespole wieńcowym w 2016 roku; Kardiol Inwazyjna 2016;11(3):34-39.
[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/88067,dieta-w-hipercholesterolemii-zdrowe-odzywianie-pacjentow-ze-zwiekszonym-stezeniem-cholesterolu-calkowitego
Materiał partnera