Chłoniaki to nowotwory złośliwe, które wywodzą się z układu chłonnego. Czym się charakteryzują, jakie są ich rodzaje i czym różni się chłoniak Burkitta od chłoniaka Hodgkina?
Chłoniak zaliczany jest do nowotworów złośliwych pochodzących z układu limfatycznego, a dokładniej – z limfocytów, czyli białych krwinek. O tym, czy dany nowotwór jest klasyfikowany jako chłoniak decyduje dodatni wynik LCA w badaniu immunocytochemicznym. Nowotworom tym towarzyszy również wysoka aktywność LDH.
Jakie są objawy chłoniaków?
Chłoniaki mogą początkowo nie dawać żadnych widocznych symptomów. Nieraz ich objawy przypominają przeziębienie co sprawia, że są bagatelizowane.
Wśród najczęstszych objawów chłoniaka są zmęczenie, osłabienie, duszności, a także kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych oraz płuc. Chory może mieć także powiększone węzły chłonne, wątrobę lub śledzionę, odczuwać bóle kości i skarżyć się na nocną potliwość i gorączkę.
Charakterystyczna przy chłoniaku jest również znaczna utrata masy ciała w niedługim czasie, a także bóle brzucha połączone z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – np. niedrożnością jelit. Nieraz występuje także swędząca wysypka. Więcej informacji na temat objawów i leczenia chłoniaków znajdziesz na stronie https://www.dkms.pl/pl/jakie-sa-objawy-chloniakow.
Rodzaje chłoniaków
Obecnie ponad 70 typów nowotworów klasyfikuje się jako chłoniaki. Różnią się one między sobą m.in. stopniem złośliwości, ale nie tylko. Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, chłoniaki dzieli się na B-komórkowe, T/NK-komórkowe, chłoniaki Hodgkina (ziarnicę złośliwą) oraz zaburzenia limfoproliferacyjne związane z niedoborem odporności. Najczęściej jednak podział przebiega na chłoniaki nieziarnicze (do których zalicza się chłoniaki pochodzące z limfocytów B, T oraz komórek NK, czyli m.in. różnego rodzaju białaczki, szpiczaka mnogiego i chłoniaka Burkitta) oraz na ziarnicę złośliwą, czyli chłoniaka Hodgkina.
Jakie są przyczyny chłoniaków?
Do tej pory nie udało się ustalić co wywołuje chłoniaki. Mówi się jednak, że istnieją czynniki ryzyka, które mogą sprzyjać rozwojowi choroby. Są to m.in. obniżona odporność spowodowana np. słabym układem immunologicznym czy zakażeniem wirusem HIV, choroby autoimmunologiczne takie jak reumatoidalne zapalenie stawów czy celiakia, infekcje wirusowe np. wirusem EBV czy wirusem zapalenia wątroby typu C. Nie bez znaczenia mogą być także przebyta chemioterapia, radioterapia, przeszczepy i transfuzje oraz czynniki genetyczne. Specjaliście twierdzą że wpływ na pojawienie się chłoniaka może mieć również ekspozycja na środki chemiczne znajdujące się w pestycydach, rozpuszczalnikach, nawozach. Na chłoniaki narażeni są też bardziej niż kobiety – mężczyźni po 60. roku życia.
Materiał partnera zewnętrznego