Przepisów na ciasto kruche jest już bardzo wiele do wyboru i nadal pojawiają się kolejne. Nie ma wobec tego mowy o nudzie. Warto próbować nowych smaków i samemu stworzyć coś, co będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Łakocie lubią tak naprawdę wszyscy – dzieci, dorośli, starsi. Dużą popularnością cieszą się tarty, które można przygotować nie tylko w wersji słodkiej, ale też wytrawnej. Do ich przygotowania można użyć swoich ulubionych dodatków, tworząc wyśmienity wypiek na każdą okazję albo i bez niej.
Kruche ciasto w połączeniu z owocami tworzy niezwykle smaczny wypiek, od jedzenia którego trudno jest się oderwać. Do przygotowania takiej słodkiej tarty potrzebować będziemy: gotowego kruchego ciasta, połowy kostki masła, jajka i mąki do podsypania. Tartę wyłożymy nadzieniem powstałym z kilograma jabłek, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek soku cytrynowego, cukru pudru, dwóch łyżek mleka, połowy łyżeczki cynamonu i szczypty zmielonych goździków.
Wykonanie: kruche ciasto należy przygotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do wypieku tart. Do wyłożenia dna formy i połowy jej boków używamy dwóch z trzech części ciasta, a resztę ciasta umieszczamy w lodówce. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i pieczemy przez 20 minut.
W międzyczasie obieramy jabłka, krojąc je w mniejsze kawałki i wydrążając gniazda nasienne. Następnie podprażamy je na patelni w towarzystwie cukru, cynamonu i goździków i soku cytrynowego. Tak przygotowane owoce można ułożyć na upieczonym już cieście. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować i ułożyć na wierzchu tarty, po czym posmarować mlekiem i ponacinać ciasto. Po takim zabiegu ciasto tartę należy ponownie włożyć do piekarnika i piec do 45 minut.
Krucha tarta w wersji wytrawnej
Jeśli lubimy tartę na słodko, to z pewnością zasmakuje nam też taka w wersji wytrawnej. Do jej przygotowania potrzebować będziemy: szklanki mąki, połowy kostki masła, jednego żółtka, 50 ml wody, szczypty soli i połowy łyżeczki proszku do pieczenia. Za nadzienie posłużą nam: 30 dag świeżych grzybów, trzy garście świeżego szpinaku, 20 dag wędzonego boczku, opakowanie śmietany kremówki, dwa żółtka, cztery łyżki masła, szalotka, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: oczyszczone grzyby należy pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, po czym doprawić solą. Następnie należy zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę szalotkę, do której dodamy posiekamy szpinak. Całość należy dusić, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Kolejnym etapem jest zrobienie z boczku chrupiących plastrów bekonu, wytapiając z nich tłuszcz na patelni. Potem można przystąpić do zrobienia ciasta, łącząc masło z żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po schłodzeniu ciastem należy wyłożyć formę do tarty i piec do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. W międzyczasie łączymy żółtko z przyprawami i śmietaną, a po dokładnym wymieszaniu wylewamy to na podpieczony i przestudzony spód tarty. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut, po czym można wyłożyć ją przygotowanymi wcześniej grzybami, szpinakiem i boczkiem. Tak powstałą tartę pieczemy w piekarniku przez kolejne 20 minut.
Materiał partnera zewnętrznego