Masz wrażenie, że w kuchni jest więcej rzeczy niż miejsca w szafkach? To wszystko kwestia organizacji! Dowiedz się jak uporządkować kuchnię, żeby była piękna i funkcjonalna.
Szuflada na wszystko, czyli jak uniknąć bałaganu
Niechlubnym faktem jest, że w prawie każdej kuchni jest taka szuflada, do której wkładamy wszystko jak leci. Po pewnym czasie zapominamy jednak co właściwie w niej jest i czy jest to jeszcze potrzebne. Rzeczywistość jest nieubłagana – jeśli nie wiesz już co masz w tej szufladzie, to znaczy, że możesz bez patrzenia wyrzucić jej zawartość! Rzeczy nieużywane od miesięcy stają się tzw. przydasiami, czyli czymś, co zagraca twoją kuchnię w nadziei, że kiedyś może do czegoś się przyda, choć tak naprawdę jest zbędne.
Pierwszy krok do lepszej organizacji w kuchni: pozbądź się szuflady na wszystko!
Pojemniki i półka na przyprawy
Tym, co najczęściej mnoży się bez kontroli, są przyprawy. Kupujemy je kiedy są potrzebne i liczba małych, papierowych torebek rośnie coraz bardziej, zapełniając szafki, szuflady, a czasem nawet i blaty. I choć nie da się uniknąć okazjonalnej torebki z nową przyprawą, najlepszym rozwiązaniem jest półka na przyprawy. Dobrze zaplanowane miejsce na przechowywanie przypraw sprawi, że zyskasz więcej miejsca w kuchni.
Jeśli masz taką możliwość, poświęć kawałek ściany lub drzwi szafki, na magnetyczną tablicę z pojemniczkami. Zadbaj też o to, żeby mieć więcej pojemników na zapas – dzięki temu, kiedy kupisz kolejną przyprawę, przełożysz ją od razu do słoiczka, zamiast odkładać do szuflady. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest zamontowanie specjalnej półki lub ustawienie jej na blacie. Taką półkę na przyprawy możesz zapełnić zwykłymi słoikami – np. po majonezie czy przecierze pomidorowym – więc nie przysporzy ci dodatkowych kosztów.
Zorganizowana szuflada zamiast półki na przyprawy
Szuflada też może być dobrym miejscem na przechowywanie przypraw, ważne jest jednak by nie wrzucać do niej torebek z przyprawami tak po prostu! Najlepszym sposobem jest zaopatrzenie się w koszyczki lub segregatory do szuflad, w których możesz podzielić przyprawy rodzajami i częstotliwością używania. Dzięki temu będziesz zawsze wiedzieć gdzie co leży i czy dana przyprawa się kończy.
A co z innymi miejscami w kuchni?
Zabałaganieniu często ulega też szafka pod zlewem. Jest mało ustawna i ciężko ją zorganizować tak, by panował w niej porządek. Genialnym rozwiązaniem jest zakup kuwet magazynowych! Można wybierać spośród wielu wymiarów i kolorów, przez co łatwo dostosują się do każdej szafki. Ale ich największą zaletą jest to, że można je ustawiać jedna na drugiej! Takie kuwety możesz wypełnić posortowanymi wszystkimi drobiazgami, które zwykle tłoczą się pod zlewem – gąbkami, ściereczkami, płynami do mycia i sprzątania, a nawet wykorzystać część z nich do przechowywania jedzenia! W ciemnej szafce pod zlewem dobrze będą się czuły np. ziemniaki lub cebula, ale jeśli nie chcesz trzymać w niej świeżych produktów, możesz przenieść do kuwet np. puszki z fasolą, kukurydzą czy pomidorami.
Materiał partnera zewnętrznego