Wybór patelni przy tak szerokiej ofercie różnych producentów to nie jest wcale prosta sprawa. Decyzja o tym, jaką patelnię ostatecznie kupić, powinna być uzależniona od kilku czynników. Należy tu zwrócić uwagę na budżet, którym dysponujemy, potrzeby, a nawet nasze umiejętności kulinarne. Popularność patelni teflonowych nie maleje. Czy jednak jest to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich użytkowników? A może lepszą opcją są coraz popularniejsze patelnie granitowe?
Patelnie teflonowe – plusy i minusy
Patelnie teflonowe nie bez powodu wybierane są jako kuchenny sprzęt przez rzesze klientów. Patelnia teflonowa jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdza się w codziennym przygotowywaniu posiłków dla całej rodziny.
Patelnie teflonowe są bardzo tanie. Należy przy tym jednak uważać, żeby przy wyborze najtańszej patelni tego typu nie kupić patelni z powłoką imitującą teflon i posiadającą w składzie szkodliwe dla zdrowia substancje. Pomylić się jest niestety łatwo, dlatego warto wybierać akcesoria od sprawdzonych i uznanych przez konsumentów producentów. Patelnia aluminiowa z teflonową powłoką pozwala zaoszczędzić czas – szybko się bowiem nagrzewa, a przy tym pozwala ograniczyć tłuszcz w diecie. Wystarczy niewielka jego ilość. To świetna opcja dla początkujących kucharzy, ponieważ takie naczynie jest niezwykle łatwe w obsłudze. Gładki teflon zapobiega przy tym przypaleniu potrawy. Dobrej jakości patelnie teflonowe oferuje nie tylko popularna marka Tefal, ale również inni producenci kuchennego wyposażenia, m.in. marka Zwieger (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger), Fiskars, Stellar czy Kela.
Zalety patelni teflonowej:
- w porównaniu do wielu innych patelni na rynku patelnie teflonowe są najtańsze,
- dobrej jakości teflon pozwala na smażenie potraw bez dużej ilości tłuszczu,
- patelnia teflonowa szybko się nagrzewa,
- jedzenie nie przywiera do powierzchni.
Wady patelni teflonowej:
- największą wadą patelni teflonowe jest to, że jest ona bardzo delikatna – trakcie smażenia trzeba uważać, by jej nie zarysować, dlatego też odradza się używania na niej ostrych, metalowych akcesoriów, najlepsze będą w tym przypadku przybory wykonane z drewna.
- ewentualne zarysowania mają negatywny wpływ na zdrowie, do jedzenia mogą się przedostawać substancje szkodliwe dla naszego organizmu,
- takich patelni nie można też myć w zmywarce – należy czyścić je ręcznie za pomocą delikatnych gąbek i płynu do mycia naczyń.
Patelnie granitowe – plusy i minusy
Patelnie granitowe, które są coraz częściej wybierane przez klientów mają szereg zalet, które przemawiają za tym, że jest to naprawdę wartościowy sprzęt, w który warto się zaopatrzyć. Tak jak patelnie teflonowe, tak i patelnie granitowe są idealną opcją dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem lub takich, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Patelnie granitowe o aluminiowym korpusie szybko się bowiem nagrzewają. Do smażenia nie trzeba w tym przypadku używać dużej ilości tłuszczów – z perspektywy osób dbających o zdrowie jest to niewątpliwy plus.
Do ich produkcji nie są wykorzystywane niebezpieczne dla organizmu substancje, np. związki PFOA, ołów czy kadm, dlatego bez obaw można na nich przygotowywać posiłki dla całej rodziny, w tym dla dzieci i alergików. Naczynia tego typu mają podwyższoną odporność na zarysowania, są dużo bardziej wytrzymałe niż teflon, ale i tak lepiej smażyć dania przy użyciu delikatnych przyborów. Patelnię granitową używać można na różnych typach kuchenek, w piekarniku, a w niektórych przypadkach, w zależności od producenta – myć w zmywarce. W swojej ofercie patelnie tego rodzaju ma między innymi węgierska marka Berlinger Haus, ale również marki Konighoffer, Ballarini, Ambition, a nawet wcześniej wspominany już Zwieger. Wszystkie te modele znajdziesz w sklepie Garneczki.pl – tutaj.
Zalety patelni granitowej:
- granitowa powłoka przeciwdziała przywieraniu potraw do powierzchni,
- jest bardzo trwała i odporniejsza na zarysowania niż teflon,
- jest bezpieczna dla zdrowia,
- pozwala na ograniczenie tłuszczu,
- można jej używać nie tylko na różnych typach kuchenek, ale także w piekarniku,
- ma ciekawy design.
Wady patelni granitowej:
- patelnie granitowe są nieco droższą propozycją,
- są też dużo cięższe niż chociażby patelnie teflonowe,
- mówi się również, że patelni granitowych nie należy przegrzewać, dlatego w trakcie smażenia dobrze jest korzystać ze wskaźnika temperatury, który pozwoli ją kontrolować.
Jaką patelnię wybrać?
Która patelnia będzie lepsza? Popularna teflonowa, czy może nieco mniej znana granitowa? Poznałeś już zalety, ale i wady obu tych rozwiązań. I jak sam widzisz, nie ma jednoznacznej odpowiedzi! Oba rodzaje patelni nadają się do smażenia potraw na małej ilości tłuszczu. Doskonale przeciwdziałają przywieraniu i przypalaniu się składników, ale wymagają przy tym odpowiedniej pielęgnacji. Podstawowa zasada – do smażenia na patelniach z powłokami non-stick używaj wyłącznie delikatnych przyborów kuchennych, czyli takich wykonanych z plastiku, nylonu, silikonu czy drewna. Niektóre granitowe są na tyle wytrzymałe, że możesz myć je w zmywarce, w przypadku tych teflonowych lepiej jednak postawić na mycie ręczne z użyciem miękkiej gąbeczki. Decydując się na jedną lub drugą opcję, pamiętaj, by zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość wykonania – dobra patelnia, odpowiednio użytkowana, posłuży Ci na długo, zarówno ta pokryta teflonem, jak i powłoką wzmocnioną granitem.
Materiał partnera zewnętrznego