Z czym kojarzymy kuchnię japońską? Zdecydowanie z sushi. Jednak danie to nie jest jedyną, wartą spróbowania, japońską potrawą. Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni lub azjatycką restaurację możemy spróbować wielu rodzajów zup, które smakiem zdecydowanie odbiegają od europejskich dań. Które są najbardziej znane w Europie?
Ramen
Samo słowo ramen oznacza charakterystyczny rodzaj makaronu pszennego, jednak obecnie mianem tym określa się zazwyczaj zupę japońską, która może nieco przypominać polski rosół.
– Ciekawostką jest fakt, że ramen przywędrował do Japonii z Chin i jako jedna z niewielu zup, jedzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni, zawiera mięso, które nie pochodzi od ryby. Wywar gotuje się na wieprzowinie lub drobiu, a dodatkowe składniki zależą od kucharza i regionu, w którym jest przygotowywany. Często są to pędy bambusa, sos sojowy, i warzywa (szczególnie kapusta pekińska) – wyjaśnia Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi.
Miso
Tradycyjna japońska zupa, która jest spożywana jako dodatek do posiłków. Opiera się na bulionie dashi i paście z soi – miso. W zależności od regionu zbioru, pasta może przybierać różną barwę – od kremowej, przez żółtą, aż do ciemnobrązowej.
– Do bazy, jaką jest bulion i pasta, dodaje się przeróżne składniki. Tradycja japońska wskazuje, że powinny one być dopasowane do sezonu, w jakim podawana jest potrawa. Zupa miso, jedzona w Japonii, w czerwcu będzie więc różnić się od tej podawanej w listopadzie. Najczęściej dodaje się do niej wodorosty wakame, serek tofu i grzyby shiitake – wyjaśnia Tomasz Bojanowicz.
Mandu Guk
Zupa, która opiera się na bulionie dashi. Jest bardzo delikatna w smaku i pożywna, dzięki jajecznemu makaronowi i pierożkom gyoza. Pierożki gyoza, podobnie jak ramen, przywędrowały z Chin, jednak to w Japonii stały się niezwykle popularną potrawą. Ich tradycyjne nadzienie składa się z mielonej wieprzowiny, kapusty pekińskiej z dodatkiem szczypiorku, imbiru i czosnku. Razem z bulionem i makaronem jajecznym, stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe, niespotykane w europejskiej kuchni.
@Newsrm.tv
O marce TenSushi
TenSushi to sieć restauracji, oferujących dania kuchni japońskiej. Specjalizuje się w łączeniu klasycznego sushi z kuchnią ciepłą. Rosnące zainteresowanie pozwoliło na rozszerzenie sieci, dzięki czemu istnieją już cztery lokale: na Żoliborzu, Bemowie oraz w podwarszawskim Legionowie i Grodzisku Mazowieckim.