Dzisiaj oprowadzimy Cię przez świat kawy i opowiemy o metodach parzenia rozpoczynając od tych najpopularniejszych oraz kończąc na tych mniej znanych. Zaczynając od French Press po AeroPress i Walküre.
French Press
Nazwa tej metody parzenia kawy pochodzi od wynalezionego we Francji w XIX wieku naczynia z nurnikiem, znanego również jako melior, kawa z tłoczkiem, itp. Pojemnik z tłoczkiem i sitem filtrującym, które przetłacza gorącą wodę przez zmieloną kawę, tworzy bogaty ziemisty smak cudownej kawy, która z pewnością polepszy twój dzień.
Zimny napar
Najważniejszą rolę odgrywa tutaj czas. Aby uzyskać bardziej zrównoważony smak, czasami zaparzanie zajmuje nawet aż do 24 godzin. Należy wykonać mieszankę wody i mielonej kawy i pozostawić na noc do ostygnięcia. Następnego dnia, przed podaniem filiżanki, odcedź miksturę, aby usunąć nadmiar kawy. Z pewnością jest to bardzo nietypowy sposób na zaparzenie kawy, ale może warto go spróbować?
Butelka zimnego parzenia
Tajemnicą tego boskiego napoju jest zmielenie ziaren do średniej grubości, dzięki czemu wyglądają jak cukier granulowany. Mieszanka mielonej kawy i wody powinna zostać umieszczona w lodówce przez 8-12 godzin, a rezultatem jest pyszny napój, którego trzeba spróbować, aby dowiedzieć się jak fantastyczny jest!
AeroPress
Podczas tej metody tworzenia kawy jest ona parzona przez 10-50 sekund, a następnie przeciskana przez filtr, naciskając tłoczek przez rurkę. Możesz zastosować filtry papierowe AeroPress lub cienkie metalowe filtry w kształcie krążka. Możesz poczuć się jak prawdziwy barista!
Bialetti
Ta metoda parzenia została nazwana przez elektryczny ekspres do kawy wynaleziony przez włoskiego inżyniera Alfonso Bialettiego w 1933 roku. Kawę parzy się przepuszczając przez ziemię wrzącą wodę pod ciśnieniem pary. Dość nietypowy sposób, ale właśnie o to w tym chodzi.
Zaparzanie kroplowe
Zaparzanie kroplowe odbywa się podczas procesu wyciągania zimnej przefiltrowanej wody ze zbiornika, a następnie podgrzewania wody za pomocą ciepła i ciśnienia, dzięki czemu można ją wyssać przez maszynę. Gorąca woda jest następnie filtrowana przez fusy, dzięki czemu świeżo zaparzona kawa może przejść przez papierowy filtr i do karafki, tworząc wyrafinowany, dopracowany napój.
Chemex
Sztuczka z tym naparem polega na sposobie zaparzania i jest podobna do zaparzenia kroplowego pod względem formy i smaku. Filtry Chemex są o 20-30% grubsze niż te stosowane w innych metodach przelewowych, co skutkuje wolniejszym zaparzaniem i obfitym kawowym smakiem.
Walküre
Jeśli chcesz zaimponować znajomym odrobiną nostalgii za starym światem, Walküre to niemiecki wynalazek, który istnieje od 1899 roku. Znalezienie niedrogiego modelu może być trudne, ale nie jest niemożliwe, aby nadal był sprzedawany online. Ponieważ nie wymaga papierowych filtrów, dowiesz się, w jaki sposób filtry ceramiczne mogą stworzyć czystszą filiżankę kawy, która nadal pozwala aromatycznym olejom nadać każdej świeżo zaparzonej filiżance wyrazisty smak.
MKU