Ekspres ciśnieniowy to podstawowe wyposażenie każdej kawiarni i restauracji, ale często też gospodarstwa domowego. Coraz więcej osób docenia dobrą kawę, ceniąc sobie również różnorodność napojów kofeinowych. Nowoczesny ekspres ciśnieniowy do kawy umożliwia przygotowywanie wielu jej rodzajów. Co charakteryzuje najpopularniejsze kawy? Czym się od siebie różnią?
Espresso
Najpopularniejsza na świecie, absolutna królowa pośród kaw. Espresso podawać powinno się w niewielkich filiżankach o pojemności do 30 ml. Kawa ta wykorzystywana jest również jako esencja dla niemal każdego napoju wytwarzanego przez ekspres ciśnieniowy. Tradycyjne espresso, według klasycznej receptury, powstaje z 7 g ziaren. Woda, której temperatura nie powinna przekraczać 95 stopni, nabiera aromatu nie dłużej niż 25 sekund, po czym spływa do podstawionej pod ekspres filiżanki.
Ekspres do kawy ciśnieniowy-automatyczny często służy również przygotowywaniu tzw. espresso doppio. W tym przypadku wykorzystuje się o wiele więcej ziaren, gdyż jest to zwykle nawet 20 g, natomiast czas zaparzania wynosi od 30 do 35 sekund. Z powodzeniem możesz wypić pełną filiżankę espresso doppio lub podstawić pod ekspres dwa naczynia. Jeżeli wolisz kawę mocniejszą, dłużej parzoną, zdecyduj się na lungo – czyli „przedłużone” espresso, którego objętość przeważnie jest nawet 3 razy większa.
Dobre espresso cechuje się intensywnym smakiem, lekką goryczką i delikatną pianką na powierzchni. Jednak nawet urządzenia z najwyższej półki przygotowują kawę o zróżnicowanej mocy. Jeżeli zależy Ci na mocnej, pobudzającej kawie, wybierz ekspres ciśnieniowy Siemens z systemem Double Shot. Funkcja polega na podwójnym mieleniu i parzeniu kawy, co wzmacnia napój, jednocześnie gwarantując, iż nie dzieje się to kosztem aromatu kawy. Powyższa technologia wykorzystywana jest dziś w większości ekspresów od wymienionego producenta, wśród których wymienić można np. modele EQ.9 s500 TI905201RW czy EQ.9 s700 TI907201RW.
Kawy mleczne
Latte
Niezwykle popularne w Polsce Latte to kawa z mlekiem i lekką pianką. Przygotowując kawę latte, ekspres ciśnieniowy wypełnia filiżankę lub szklankę spienionym mlekiem, a następnie uzupełnia naczynie pojedynczym espresso. Niezwykle istotne są kolejność dodania obu składników kawy latte oraz ich proporcje. Ilość mleka na 1 porcję espresso powinna wynosić co najmniej 200 ml.
Odmianą tego rodzaju kawy jest latte macchiato. Aby je przygotować, należy zmienić kolejność aplikacji składników. Tym samym w pierwszej kolejności na dnie naczynia pojawia się espresso, a dopiero później dodawane jest mleko, które osiada na dnie. W ten sposób powstają 2 warstwy napoju, natomiast trzecią tworzy gęsta piana. Latte macchiato najlepiej przygotowywać w przezroczystej, wąskiej i wysokiej szklance, zatem niezbędny jest regulowany dystrybutor. Posiada go m.in. produkowany przez Siemens ciśnieniowy ekspres do kawy EQ.9 s.500 TJ915M89RW , przyrządzający wyjątkowo aromatyczną kawę latte macchiato, jak i klasyczne latte.
Cappuccino
Kolejną mleczną odmianą kawy przygotowywaną przy pomocy ekspresów ciśnieniowych jest Cappuccino. Różnica pomiędzy Cappuccino i Latte jest bardzo subtelna, przez co dla wielu niezauważalna. Podobnie jak w przypadku latte, Cappuccino powstaje poprzez dolanie espresso do spienionego, ciepłego mleka. Na powierzchni tej kawy także tworzy się dosyć cienka warstwa piany. W czym więc tkwi różnica? Smak Cappuccino jest intensywniejszy ze względu na odmienne niż w Latte proporcje esencji kawy względem mleka. W tym przypadku na 1 porcję espresso przypada ok. 1/2 porcji mleka.
Flat white
Alternatywą dla cappuccino i latte w ostatnich latach stała się flat white. Jest to propozycja dla tradycjonalistów, preferujących kawę bez pianki, gdyż do zrobienia flat white powinieneś wykorzystać tłuste mleko. Połączenie go z podwójnym espresso pozwala dodać znaczną ilość wody, przez co otrzymasz kawę o większej objętości niż klasyczne latte czy cappuccino.
Kawa na słodko
Z pomocą ekspresu ciśnieniowego przyrządzisz również kawę idealną dla każdego miłośnika słodkości. Przede wszystkim wymieniona musi tu zostać Mokka, czyli kawa na bazie mleka i czekolady. Ażeby przyrządzić kawę mokka, do szklanki wlej mleko czekoladowe lub rozpuść w szklance mleka czekoladę w proszku. Następnie zaparz espresso i powoli, po ściance wlej je do szklanki. Kawa mokka jest gotowa, teraz możesz ją posłodzić lub dołączyć dodatki, takie jak bita śmietana, czy cynamon. Mokka bywa uznawana za odmianę kawy latte, jednak przeważnie jest od niej zdecydowanie słodsza.
Dobry ekspres ciśnieniowy Siemens daje Ci możliwość przyrządzania rozmaitych deserów kawowych. Mieszając espresso z gorącą czekoladą i bitą śmietaną otrzymasz Bicerin – tradycyjny przysmak włoski. A może lubisz mniej standardowe połączenia? Zdecyduj się zatem na kawę z pieczoną dynią i gałką muszkatołową. Możesz również użyć dodatków, takich jak imbir, czy cynamon. Kawa dyniowa z imbirem doskonale sprawdzi się w mroźny zimowy wieczór. Natomiast w upalny letni dzień możesz się ochłodzić kawą mrożoną. Wystarczy, że korzystając z ekspresu ciśnieniowego, przygotujesz espresso ze spienionym mlekiem, a całość wlejesz do zmrożonej szklanki i dodasz kostki lodu. Wybór dodatków zależy od Ciebie, warto pomyśleć o lodach, kakao, czy wiórkach czekoladowych.
Partnerem artykułu jest marka Siemens – oferująca ekspresy ciśnieniowe. Więcej na Siemens-home.bsh-group.com/pl/.
Materiał partnera zewnętrznego