Zastanawiasz się, jak udekorować tort? Akcesoria cukiernicze do dekoracji ułatwią Ci sprawę! W kilka chwil stworzysz ozdoby robiące wrażenie. Tylki do dekoracji tortów, rękawy cukiernicze, posypki i barwniki do ciasta pozwolą Ci w prosty sposób efektownie ozdobić tort. Sprawdź kilka niezawodnych sposobów na to, jak dekorować tort.
Jak dekorować tort?
Dekorowanie tortu nie musi być trudne i czasochłonne. Możesz postawić na akcesoria cukiernicze do dekoracji i w prosty sposób stworzyć ciekawe ozdoby. Inna opcja to korzystanie z tego, co masz już w domu – możesz przykładowo stworzyć rękaw cukierniczy z woreczka strunowego do przechowywania, odcinając jeden z rogów. Do ozdabiania tortu mogą przydać się też szpatuła do wygładzania powierzchni, a także widelec i łyżka do tworzenia prostych wzorów w warstwie kremu.
Jak ozdobić tort? Poznaj kilka sposobów na słodkie dekoracje:
- krem maślany,
- masa cukrowa,
- nagi tort z częściowym pokryciem kremem (tzw. Naked Cake),
- owoce,
- kwiaty jadalne,
- posypki,
- praliny i pokruszone ciasteczka,
- płynna lub starta czekolada.
Akcesoria cukiernicze do dekoracji
Warto postawić na sprawdzone akcesoria dobrej jakości, które ułatwią, a nie utrudnią zadanie – dzięki temu szybko i sprawnie udekorujesz tort i unikniesz nieestetycznych nierówności. Rękaw lub worek cukierniczy to podstawa, jeśli chodzi o nakładanie kremu czy tworzenie nadzienia. Szpatuła przyda Ci się natomiast do wygładzania przygotowanej masy na torcie.
Za pomocą tylek cukierniczych małych i dużych możesz stworzyć dekoracje z kremu czy bitej śmietany. Zrób dekorację w kształcie kwiatów, liści, falbanek, wstążek, plecionek, rozet czy gwiazdek. Niektóre końcówki o dużych wielkościach możesz wykorzystać do wyciskania ciasta na churros czy makaroniki. Sprawdź szeroki wybór tylek cukierniczych Wilton w sklepie Wszystkiego Słodkiego – https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/akcesoria/do-dekorowania/tylki.
Jak ozdobić tort kremem? Tylki do dekoracji tortów
Bazową i zarazem najbardziej popularną ozdobą tortu jest krem. Warto przygotować go z masła, mascarpone lub ganaszu, by był bardziej gęsty i zachował swoją formę. Krem z bitej śmietany jest lżejszy, a przez to mniej stabilny – lepiej unikać go podczas dekorowania boków tortu.
Jak ozdobić tort kremem? Warto skorzystać z tylki do dekoracji tortów – specjalnej końcówki do wyciskania kremów lub nadzienia, którą nakłada się na rękaw cukierniczy. Dzięki niej możesz stworzyć ozdoby tortu o różnych kształtach.
Możesz pokryć tort gładką masą kremu i zwieńczyć go ciekawymi ozdobami. Inne rozwiązanie do udekorowanie tortu w całości kremowymi wzorami, np. falami, gwiazdami czy rozetami.
Sprawdź, jak krok po kroku możesz ozdobić tort kremem.
- Wykonaj blaty z biszkoptu. Wyłóż tylko spód formy papierem do pieczenia. Boków nie smaruj masłem, ani nie wykładaj papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto będzie mogło swobodnie rosnąć. Ciasto nie opadnie, a biszkopt będzie wysoki. Taki biszkopt trzeba odkroić. Niesmarowanie boków utrudnia wyciągnięcie ciasta, ale jest potrzebne, żeby biszkopt nie opadł.
- Wyrównaj biszkopt – skorzystaj z ostrego i długiego noża lub specjalnego noża strunowego, by precyzyjnie przekroić biszkopt na blaty.
- Ozdób tort kremem korzystając z tylki i rękawa cukierniczego. Po wyrównaniu brzegów biszkoptu, możesz przejść do nakładania kremu. Szpatułką wygładź powierzchnię kremu – jest szczególnie przydatna podczas nakładania kremu na boki tortu. Tylki do dekoracji tortów pozwolą Ci wykonać symetryczne ozdoby – rozety, koła, gwiazdy, kwiaty. Włóż tylkę do rękawa cukierniczego i twórz estetyczne kształty – możesz w ten sposób ozdobić cały tort lub jedynie fragment. Ciekawa opcja to korzystanie z kilku rodzajów tylek do dekoracji tortów i stworzenie dwóch lub trzech uzupełniających się wzorów. Możesz także stworzyć tort z kilku biszkoptowych blatów i wypełnić środek kremem przy pomocy tylki – ciekawy efekt gwarantowany!
- Udekoruj wierzch tortu. Możesz postawić na przykład na owoce i kwiaty. Warto wybrać owoce jagodowe, których nie trzeba specjalnie przygotowywać i kroić. To m.in. truskawki, jagody, borówki i porzeczki.
Artykuł sponsorowany