Wśród produktów spożywczych wiele jest takich, które bardzo szybko tracą swoją świeżość. Dotyczy to głównie owoców i warzyw, które przechowywane w temperaturze pokojowej narażone są na szybsze psucie. Sprawdź, co możesz zrobić, aby przedłużyć ich świeżość.
Wiele osób dokonujących zakupu owoców i warzyw wybiera produkty nie do końca dojrzałe. Pozostawiając je w temperaturze pokojowej przez kilka dni, dojrzewają. Chociaż taka metoda pozwala uniknąć szybkiego psucia się warzyw i owoców, nie jest to rozwiązanie doskonałe. Znacznie lepszym rozwiązaniem wydaje się być przechowywanie produktów w lodówce.
Lodówka No Frost – czy to wystarczy?
Nowoczesny sprzęt AGD pracuje w oparciu o zaawansowane technologie. Przykładem może być lodówka No Frost, która cieszy się rosnącą popularnością. Trzeba jednak mieć świadomość, że takie urządzenie nie przyczynia się wcale do zwiększenia świeżości produktów spożywczych. Powód jest prosty – system służy wyeliminowaniu powstawania szronu w komorze zamrażalnika.
Tego rodzaju lodówka może jedynie przydać się wówczas, gdy zamierzasz przedłużyć świeżość owoców i warzyw poprzez ich zamrożenie. System No Frost sprawi, że umieszczone w komorze produkty spożywcze nie przykleją się do siebie i nie pokryją grubą warstwą szronu.
Jakie technologie przedłużą żywność produktów?
Lodówka No Frost, poza funkcją automatycznego odszraniania, może posiadać inne technologie, np. BioFresh dostępne w lodówkach marki Liebherr.
Istotą takiej technologii jest utrzymywanie stałej temperatury na poziomie nieznacznie przekraczającym 0oC. Dzięki temu możliwe jest zachowanie przez żywność witamin, apetycznego wyglądu oraz aromatu znacznie dłużej w porównaniu z modelami lodówek bez tego typu technologii.
Inne sposoby przedłużania świeżości żywności
Chociaż innowacyjne technologie zapewniają maksymalne przedłużenie świeżości produktów spożywczych, można radzić sobie też w inny sposób.
- Pakuj żywność próżniowo – takie rozwiązanie pozwala nie tylko wydłużyć trwałość jedzenia, ale również umożliwia zachowanie optymalnych cech (np. smaku, zapachu.
- Układaj produkty wg temperatury panującej wewnątrz lodówki – na półce górnej można przechowywać wszelkiego rodzaju przetwory czy mleko, środkowa półka sprawdzi się do przechowywania produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia, na półce nad szufladami można przechowywać świeże mięso oraz ryby, zaś szuflady przeznaczone są do przechowywania warzyw oraz owoców.
Stosując się do powyższych wskazówek, żywność przechowywana w lodówce zachowa świeżość na dłużej. Przydatność do spożycia będzie większa, jeśli urządzenie będzie pracować w oparciu o nowoczesne technologie, np. BioFresh.
Materiał partnera zewnętrznego