Kuchnia to pomieszczenie, które trudno jednoznacznie przyporządkować do którejś ze stref domu czy mieszkania (robocza, relaksacyjna). Niektórzy spędzają w niej każdą wolną minutę, inni natomiast tylko niezbędne minimum. W obu przypadkach trzeba jednak zadbać o praktyczne zagospodarowanie przestrzeni. Dzięki temu praca w kuchni będzie nie tylko szybka, ale i przyjemna.
Właściwy porządek czynności
Ułożenie kolejności poszczególnych czynności kuchennych w trakcie przygotowywania posiłku nie powinno nastręczyć żadnych trudności, wystarczy trochę zdrowego rozsądku. Na początku musimy zebrać potrzebne składniki, które przechowujemy w lodówce lub szafkach kuchennych. To potraktujemy jako punkt wyjściowy. Potrzebne produkty musimy gdzieś położyć przed przystąpieniem do ich dalszej obróbki – obok lodówki powinien więc znajdować się blat o minimalnej szerokości 30 cm. Przygotowane składniki, najczęściej mięso, warzywa i owoce, musimy oczyścić i umyć. W związku z tym w pobliżu powinniśmy umieścić odpowiednio duży zlew kuchenny.
Źródło: https://favi.pl/produkty/p/zlewozmywak-granitowy-katania-kolor-bezowy-antybakteryjnosc?v=816855
Teraz przyszedł czas na gotowanie – krojenie, siekanie, mieszanie, tarcie itd. Do tego wszystkiego potrzebujemy odpowiednio dużego i dobrze oświetlonego blatu kuchennego, którego minimalna szerokość powinna wynosić 600 mm (ale czym więcej, tym lepiej). Teraz pozostaje nam tylko połączyć i ugotować przyszykowane produkty na płycie grzewczej, obok której powinno się znajdować miejsce do odkładania gorących naczyń i gotowych dań.
Każdy krok się liczy
Garnki i patelnie muszą się znajdować w pobliżu płyty grzewczej, tak samo jak chochle, drewniane łyżki, szpatułki i wszystkie inne przedmioty, które mogą Ci się przydać w trakcie gotowania.
Źródło: https://favi.pl/produkty/p/narozna-polka-kuchenna-2-poziomy-wenko?v=389041
W pobliżu blatu roboczego powinny się znajdować deski do krojenia, noże, miski oraz naczynia do serwowania przygotowanych dań, zwłaszcza jeśli nie dysponujesz osobnym miejscem przeznaczonym na ten etap pracy w kuchni. Obok zlewu dobrze jest umieścić kosze na odpadki i szafkę do przechowywania środków czystości.
Źródło: https://favi.pl/produkty/p/kosz-na-smieci-bo-pedalowy-36-l-platynowy?v=465755
Jak uniknąć bólu pleców?
Właściwemu rozłożeniu stref roboczych powinno towarzyszyć odpowiednie umiejscowienie mebli pod względem wysokości. Nie jest to jednak proste zadanie. Każdy członek rodziny ma przecież inny wzrost, a zatem i inny zasięg. Ważne jest, by zastanowić się, kto spędza w kuchni najwięcej czasu i wypracować odpowiedni kompromis. Warto dodać, że średnia wzrostu populacji stale rośnie i współczesne meble kuchenne są znacznie wyższe niż te z czasów naszych babć.
Gdzie umieścić sprzęty?
Przyjemna i szybka praca w kuchni zależy nie tylko od wymiarów blatów roboczych, ale także od właściwego rozmieszczenia sprzętów AGD, o których trzeba myśleć już od początku planowania instalacji w tym pomieszczeniu (woda, kanalizacja, prąd). Na przykład zmywarka powinna się znajdować w pobliżu zlewu, ponieważ przed włożeniem naczyń do zmywarki dobrze jest je opłukać z resztek jedzenia.
Źródło: https://favi.pl/produkty/p/orava-es-150?v=44865
Źródło: https://favi.pl/produkty/p/ecg-so-375-suszarka-do-zywnosci?v=42998
Źródło: https://favi.pl/produkty/p/concept-vk5710-cyfrowa-waga-kuchenna-sinfonia?v=466362
Jeśli chodzi o kuchenkę do gotowania, obecnie coraz częściej możemy spotkać modele przeznaczone do zabudowy na wysokości 800 mm nad podłogą i wyżej. Obowiązuje to przede wszystkim w przypadku piekarników i kuchenek mikrofalowych, które w takim umiejscowieniu zdecydowanie łatwiej obsługiwać. Nie wszystkie modele kuchenek nadają się do zabudowy, dlatego jeśli planujesz w ten sposób urządzić swoją kuchnię, zwróć szczególną uwagę na tę opcję.
Umiejscowienie drobnych sprzętów kuchennych zależy przede wszystkim od częstotliwości ich użytkowania. Jeśli zaczynasz każdy dzień od filiżanki gorącej kawy, powinieneś na blacie wygospodarować miejsce na ekspres i to najlepiej w części, która nie jest przeznaczona do przygotowywania potraw. Planując rozmieszczenie innych sprzętów zwróć uwagę na to, by znajdowały się jak najdalej od płyty kuchennej. Podczas gotowania powstaje bowiem wiele zanieczyszczeń, które łatwo osadzają się na białych obudowach czajników, tosterów czy opiekaczy, utrudniając utrzymanie ich w należytej czystości. Rzadko używane sprzęty lepiej przechowywać w pudełkach, a zaoszczędzone w ten sposób miejsce z pewnością przyda Ci się podczas gotowania.
Planując kuchnię nie zapominaj o oknach
Plan Twojej kuchni powinien uwzględniać także położenie okien, które stanowią pewne ograniczenie. Po pierwsze pamiętaj, by pod oknem nigdy nie umieszczać zlewu i płyty grzewczej. W przypadku zlewu problem stwarza bateria, która może przeszkadzać w swobodnym otwieraniu i zamykaniu skrzydła okna. Zbyt wysoki parapet okna może Ci z kolei przeszkodzić w wyborze takiej baterii, o jakiej marzysz.
Źródło: https://favi.pl/produkty/p/bateria-kuchenna-biala-retro?v=212506
Jeśli chodzi o płytę grzewczą, sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana przede wszystkim ze względu na konieczność montażu okapu. Pamiętaj, że pracującego pochłaniacza pary nigdy nie zastąpi nawet najszersze i otwarte na oścież okno. Pod oknem lepiej zatem umieścić przestrzeń roboczą. Dzięki temu unikniesz późniejszych komplikacji i zyskasz miejsce do pracy oświetlone naturalnym światłem dziennym.
NIE ZAPOMNIJ
- Podstawowy schemat wyposażenia kuchennego przedstawia się następująco: lodówka – zlew – kuchenka.
- Najważniejszy blat roboczy powinien się znajdować pomiędzy zlewem a płytą grzewczą (jego szerokość miała by wynosić przynajmniej 60 cm).
- Zlew kuchenny lub płyta grzewcza nie powinny znajdować się na końcu blatu. Minimalny odstęp od krawędzi powinien wynosić minimum 30 cm.
- Wysokość szafek kuchennych powinna wynosić ok. 85 – 95 cm i być dostosowana do Twojego wzrostu.
- Jeśli blat kuchenny znajduje się pod oknem, sprawdź, czy nic nie przeszkadza w jego otwieraniu.
- Z punktu widzenia kucharza najmniej praktyczne są kuchnie jednorzędowe.
- W przypadku sprzętów do zabudowy sprawdź, czy właściwie zabezpieczono ich wentylację (lodówka, piekarnik, mikrofalówka).
- Piekarnik powinno się zabudowywać od wysokości 800 mm nad podłogą.
- Planując zakup okapu, wybierz ten z wyciągiem na zewnątrz lub do komina. Okap cyrkulacyjny nie usunie szkodliwych substancji ani pary wodnej.
- Okap powinien się znajdować mniej więcej 65 – 75 cm nad kuchenką (zgodnie z typem płyty grzewczej).
- Nigdy nie dosuwaj lodówki bezpośrednio do ściany. Bez rezerwy wynoszącej ok. 5 cm będziesz miał problemy z otwieraniem jej drzwi.
Planując remont lub rearanżację kuchni skorzystaj z wyszukiwarki mebli i dekoracji, aby szybko i łatwo odnaleźć to, co Cię interesuje. Odwiedź www.favi.pl i stwórz swój wymarzony dom!
Materiał partnera zewnętrznego