Schemat żywienia niemowląt to drogowskaz dla rodziców pokazujący w jakich ilościach i kiedy wprowadzać nowe posiłki do menu malucha. Schemat ten dotyczy zarówno dzieci karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym – to jedna z ważniejszych zmian jakie zaszły przy aktualizacji schematu w 2016 roku. A co z wprowadzaniem glutenu? Czy tu wytyczne także się zmieniły?
Czym jest gluten i go znaleźć?
Gluten to zbożowe białko, a konkretnie – mieszanina białek roślinnych (gluteniny i gliadyn). Występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu, czyli także w kaszkach wyprodukowanych z tych zbóż. Gluten to popularny alergen pokarmowy. W świetle najnowszych badań nie zaleca się opóźniania ekspozycji na to białko. Należy wprowadzać produkty glutenowe do diety dziecka zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.
Dzisiaj wiemy, że ryzyko zachorowania na celiakię (chorobę, w której należy całkowicie wyeliminować gluten z diety) nie ma wpływu:
- wiek niemowlęcia, w którym wprowadzono do jego diety produkty zawierające gluten;
- wprowadzanie glutenu do jadłospisu dziecka w okresie karmienia piersią;
- to czy i jak długo dziecko jest karmione mlekiem mamy.
Celiakia najprawdopodobniej jest chorobą uwarunkowaną genetycznie.
Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?
Eksperci rekomendują, aby wprowadzać gluten do diety maluszka tak, jak inne pokarmy uzupełniające. Moment ten powinien nastąpić nie wcześniej niż w 17. i nie później niż w 26. miesiącu życia dziecka. Jeśli maluszek ma za sobą etap oswajania się z pierwszymi warzywami i owocami, a rozszerzanie jego diety trwa już jakiś czas to najwyższa pora na podanie mu kaszek. Jak w przypadku podawania każdego nowego posiłku, również przy wprowadzaniu kaszek kluczową rolę odgrywa obserwacja reakcji dziecka. Jeśli nie wystąpią niepokojące objawy, możesz śmiało rozpoczynać przygodę z różnymi kaszkami – zarówno z glutenem, jak i bez. Na początku wystarczy kilka łyżeczek kaszki podanej dziecku przy okazji jednego z posiłków. Z czasem podawaj całą porcję odpowiednią dla wieku Twojej pociechy.
Jakie kaszki poddawać dziecku?
Zaleca się podawanie kaszek pszennych, jęczmiennych, żytnich, kukurydzianych, ryżowych oraz takich, które zawierają mieszaninę tych zbóż. Warto sięgać po różne produkty, aby dostarczyć dziecku wszystkich witamin i składników mineralnych, które obecną są w produktach zbożowych.
Materiał partnera zewnętrznego