Kwas foliowy a ciąża – co musisz wiedzieć?

0
1096
Kobieta w ciąży z lekarzem
Kwas foliowy jest ważny przede wszystkim dla kobiet w okresie rozrodczym. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Chociaż konieczność przyjmowania kwasu foliowego kojarzona jest głównie z kobietami w ciąży, to jego niedobór w organizmie skutkuje licznymi przykrymi objawami u każdego człowieka. W przypadku przyszłych mam jest to o tyle jednak istotne, że jego niewystarczająca ilość znacznie zwiększa ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewki nerwowej, a nawet poronienia.

Co to jest kwas foliowy?

Kwas foliowy, nazywany również folacyną, witaminą M i B9, należy do grupy folianów. Można go znaleźć m.in. w zielonych częściach roślin, nasionach roślin strączkowych, orzechach, brukselce, brokułach, natce pietruszki, awokado, białej fasoli, pomarańczach i kiwi. Ponieważ kwas foliowy należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, duże jego straty odnotowuje się w czasie gotowania. Nabyć można kwas foliowy w tabletkach, preparatach wielowitaminowych, a także są nim wzbogacane niektóre pokarmy, na przykład płatki śniadaniowe.

Działanie kwasu foliowego

Do najważniejszych zadań kwasu foliowego w naszym organizmie należą:

  • synteza DNA, RNA, białek,
  • uczestnictwo w podziale komórek,
  • odpowiedzialność za wchłanianie czerwonych krwinek,
  • zapobieganie anemii,
  • udział w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia,
  • wpływ na powstawanie neuroprzekaźników (dopaminy, adrenaliny i noradrenaliny), a tym samym odpowiedzialność za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Objawy niedoboru kwasu foliowego

Bez względu na wiek i płeć, niedobór kwasu foliowego może przyczynić się do powstania różnych dolegliwości. Szczególnie narażone są na to osoby z chorobami tarczycy, nadużywające alkoholu, w podeszłym wieku i palacze. Wśród symptomów wymienić można:

  • obniżenie nastroju,
  • problemy z koncentracją,
  • bezsenność,
  • pękanie warg i kącików ust,
  • u dzieci: zahamowanie rozwoju i wzrostu.

Niedobór kwasu foliowego w ciąży – skutki

Kwas foliowy jest ważny przede wszystkim dla kobiet w okresie rozrodczym: dla planujących zostanie matką, jak i tych, które już spodziewają się dziecka. Niedobór tej witaminy w diecie może skutkować bowiem uszkodzeniem cewy nerwowej płodu i zaburzeniami jego rozwoju. Do możliwych powikłań należą: rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, przepuklina oponowa. Ze względu na to, że ilość kwasu foliowego przyjmowanego wraz z pożywieniem jest niewystarczająca, kobiety powinny go suplementować zarówno w czasie ciąży, jak i profilaktycznie przed zajściem w nią.


Materiał partnera zewnętrznego