Wszystko, co musisz wiedzieć o odzieży gastronomicznej

0
596
odzież gastronomiczna
Odzież gastronomiczna to bez wątpienia odzież do zadań specjalnych | fot.: materiał partnera

Kucharze, pomocnicy kuchenni, kelnerzy oraz inne osoby związane z gastronomią nieprzypadkowo mają na sobie specjalistyczne ubrania. Jakie wymogi musi spełniać odzież gastronomiczna, by nie tylko było w niej bezpiecznie, ale i komfortowo w każdych warunkach? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Sprawdź!

Odzież gastronomiczna – co kryje się pod tym pojęciem?

W lokalach gastronomicznych – kawiarniach, restauracjach, barach itp. – ważne jest nie tylko spełnienie wymogów dotyczących higieny oraz zasad przygotowywania posiłków. Równie dużą uwagę musimy przyłożyć do strojów pracowników, które także muszą ściśle spełniać wszystkie restrykcje. 

I tak odzież gastronomiczna to między innymi bluzy, spodnie, fartuchy, nakrycia głowy oraz obuwie. To, na które elementy się zdecydujemy, zależy głównie od charakteru wykonywanych obowiązków. Nieco inaczej będzie wyglądała kompletna garderoba kucharza, a inaczej kelnera. Zgodnie z przepisami odzież dla pracowników gastronomii powinna po prostu obejmować osłonę włosów, element ochronny oraz antypoślizgowe obuwie.

Przykładowo kucharz powinien zawsze mieć czepek bądź chustę, gdyż zapobiega to spływaniu potu z czoła oraz dostawaniu się włosów do przygotowywanego jedzenia. Kelner natomiast jest niejako wizytówką swojego miejsca pracy, więc niech godnie je reprezentuje.

Jakie cechy powinna spełniać odzież do gastronomii?

Odzież gastronomiczna to bez wątpienia odzież do zadań specjalnych. Ważne jest tutaj nie tylko to, by była ona zgodna z przepisami i wymogami danego miejsca pracy, ale również by chroniła pracowników na przykład przed zabrudzeniem własnych ubrań. Jakie jednak konkretnie warunki powinna spełniać? 

Przede wszystkim, jaki jest charakter pracy w lokalach gastronomicznych, to każdy wie, zatem cały strój musi być wykonany w taki sposób i z takiego materiału, by można było szybko go wyczyścić. Niezbędna jest zatem warstwa wodoodporna oraz plamoodporna, która zapobiegnie wnikaniu tłuszczu i zabrudzeń we włókna materiału. 

odzież gastronomiczna
W lokalach gastronomicznych – kawiarniach, restauracjach, barach itp. – ważne jest nie tylko spełnienie wymogów dotyczących higieny oraz zasad przygotowywania posiłków | fot.: materiał partnera

W gastronomii często mamy też do czynienia z gorącymi cieczami – olejem, wodą, kawą, zupą. Odzież musi zatem chronić przed ewentualnymi oparzeniami. 

Nie zapominajmy oczywiście o tym, by odzież gastronomiczna była komfortowa i wygodna w noszeniu – a na kuchni czy podczas obsługi gości jest się w ciągłym ruchu. Każdy element powinien być bez wątpienia oddychający i przewiewny, gdyż często trzeba pracować w dużej wilgotności oraz wysokiej temperaturze. Mając na sobie ubrania nieprzepuszczające powietrza, możemy doprowadzić do przegrzania organizmu, a nawet do omdlenia.

Istotne jest też, by odzież wyglądała zawsze świeżo, czysto i schludnie. Stąd też zazwyczaj występuje ona w białym oraz w czarnym kolorze. Dobrze również zwrócić uwagę, by poszczególnie elementy można było łatwo wyprasować. Wtedy zyskujemy pewność, że strój będzie prezentował się nienagannie.

Na jaką odzież gastronomiczną się zdecydujesz? Pamiętaj, że zapewnia ona również jednolity wygląd pracowników, a co za tym idzie – wszystko prezentuje się elegancko, profesjonalnie i prestiżowo.

Materiał partnera