Płyta indukcyjna czy gazowa – którą wybrać?

0
1130
płyta gazowa
W przypadku płyty gazowej warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonany ruszt. Najlepiej postawić na ruszty żeliwne, są one bowiem najbardziej trwałe | fot.: Materiał partnera

Płyty indukcyjne i gazowe niewątpliwie cieszą się największą popularnością na rynku. Znacząco się jednak one od siebie różnią. Pracują w oparciu o inne źródło energii, inna jest zasada ich działania, odmienne są również zalety każdego z rozwiązań. Warto bliżej im się przyjrzeć.

Jaką płytę do zabudowy wybrać?

Płyta indukcyjna wykorzystuje energię elektryczną, pod jej powierzchnią umieszczone są cewki, które tworzą pola elektromagnetyczne. W wyniku indukcji wytwarza się energia, która nagrzewa garnki, patelnie i innego tego typu naczynia. Jej niewątpliwą zaletą jest krótki czas gotowania i bezpieczeństwo. Sama płyta się bowiem nie nagrzewa, dzięki czemu nie ma ryzyka, że ktoś się może o nią poparzyć. Nie zapali się od niej również żaden materiał leżący obok. Płyta indukcyjna nawet przy długiej pracy ma niższą temperaturę niż płyta ceramiczna.

Płyta gazowa z kolei (zabudowana na szkle, stali nierdzewnej lub emaliowana) to rozwiązanie, które cenią sobie osoby, nie wyobrażające sobie gotowania bez tradycyjnego ognia. Często wybiera się je również ze względu na niską cenę gazu, która obniża koszty gotowania.

Na co zwrócić uwagę, wybierając płytę grzewczą?

Podczas wyboru płyty kluczowy jest jej rozmiar. Jeśli nie masz mikrokuchni, postaw tradycyjnie na 4 pola grzewcze. Możesz wybrać te o nowoczesnych kształtach, miękkich liniach i estetycznym wyglądzie. Możesz postawić na modele wyraźnie rozgraniczające płytę i blat i te odbywa te elementy spójnie łączące. Na stronie https://znamysieodkuchni.pl/ znajdziesz wiele cennych rad, jak wybierać płytę i na co zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak twoją uwagę powinna zwrócić jego moc. Do instalacji płyty z reguły potrzebna jest trójfazowa instalacja elektryczna, choć znajdziesz także modele, które można podłączyć do tradycyjnego gniazdka.

W przypadku płyty gazowej warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonany ruszt. Najlepiej postawić na ruszty żeliwne, są one bowiem najbardziej trwałe.

Płyta indukcyjna i gazowa – przydatne funkcje

Obecnie płyta indukcyjna to najbardziej popularne wśród klientów rozwiązanie. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, jakie może mieć płyta:

  • autowykrywanie rozmiaru garnka lub patelni i aktywacja pola grzewczego;
  • funkcja blokady uniemożliwiająca włączenie płyty przez dziecko;
  • kwadratowe cewki umożliwiające maksymalne wykorzystanie przestrzeni;
  • płynna regulacja ustawień.

W przypadku płyty gazowej warto zwrócić uwagę na:

  • wielość poziomów mocy, które umożliwią optymalne wykorzystanie energii;
  • możliwość błyskawicznego podgrzania potrawy;
  • elektryczny zapalacz gazu w pokrętle;
  • zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu – automatyczne odcięcie gazu.

Paradoksalnie kluczowy nie wydaje się wybór między płytą indukcyjną a gazową, a odpowiedni dobór funkcji w konkretnym modelu. Nowoczesne płyty indukcyjne i gazowe oferują naprawdę istotne innowacje, które ułatwiają proces gotowania, czynią go ekonomicznym i gwarantują bezpieczeństwo.


Materiał partnera