Chlebak drewniany, metalowy czy ceramiczny — który wybrać?

0
1842
Pieczywo w chlebaku
Dostępne na rynku chlebaki różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Chlebak to pojemnik przeznaczony do przechowywania pieczywa, którego głównym zadaniem jest jego ochrona przed przedwczesnym wysychaniem. Dodatkowo, skutecznie zabezpiecza on przed działaniem wilgoci oraz zanieczyszczeniami. Dostępne na rynku pojemniki na chleb różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. Do wyboru mamy chlebaki do chleba drewniane, metalowe czy ceramiczne. Czym charakteryzuje się każdy z nich?

Z czego produkuje się chlebaki?

Dużą popularnością cieszą się chlebaki na pieczywo wykonane z drewna. Materiał ten charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia, co sprawia, że kupując taki chlebak kuchenny możemy mieć pewność, że posłuży nam on przez długi czas, zachowując estetyczny wygląd. Dzięki uniwersalnemu wyglądowi, tego typu chlebaki dobrze prezentować będą się we wnętrzach zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych. Do zalet drewnianych pojemników na chleb zaliczyć można również fakt, iż przechowywane w nich bułki czy chleb przez długi czas zachowują swoją świeżość. Nie bez znaczenia jest również ich przystępna cena.

Druga propozycja to chlebaki metalowe. Zaopatrzyć powinny się w nie wszystkie osoby, którym zależy na solidnych oraz wytrzymałych dodatkach do kuchni. Wykonane z metalu, nowoczesne chlebaki są również odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, nie chłoną one zapachów i nie odbarwiają się. Takie gadżety do kuchni są również łatwe w utrzymaniu w czystości — do tego celu w zupełności wystarczy zwilżona szmatka. Metalowe chlebaki do chleba to doskonałe rozwiązanie do kuchni urządzonych w stylu nowoczesnym, surowym oraz minimalistycznym.

W sklepach dostępne są także chlebaki ceramiczne. Te akcesoria kuchenne są odporne na korozje, nie wchodzą w reakcję z przechowywaną w nich żywnością, nie chłoną zapachów i nie odbarwiają się. Stanowią one gwarancję świeżego, chrupiącego chleba przez długi czas. Warto tu również wspomnieć o ich higieniczności i łatwości w czyszczeniu.

Drewno, metal oraz ceramika to nie jedyne materiały wykorzystywane do produkcji chlebaków. Równie często spotkać można się z ich wersją plastikową, porcelanową lub bambusową.

Jak dbać o chlebak, by posłużył nam on przez długi czas? Pamiętać należy o regularnym opróżnianiu go z okruchów. Czynność tę wykonywać powinno się co najmniej raz w tygodniu. Do czyszczenia chlebaka w kuchni nigdy nie powinno stosować się detergentów. Ich resztki przedostać mogłyby się bowiem na pieczywo, prowadząc do zatrucia. Pojemnik na chleb najlepiej myć przy pomocy wody z octem w proporcjach 2:1. Miksturę tę należy nakładać na chlebak na pieczywo przy pomocy miękkiej ściereczki.

Chlebak — czym kierować się przy jego wyborze?

Dostępne na rynku chlebaki różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. Ale nie tylko – równie istotną kwestią jest ich wielkość, którą należy dopasować do dostępnej przestrzeni. O ile na przestronnych blatach dobrze prezentować będą się chlebaki duże, o tyle w małych kuchniach znacznie lepszym rozwiązaniem będzie chlebak mały, na przykład narożny.

Kolejny istotny parametr to budowa chlebaka kuchennego. Najczęściej ma on formę nieruchomego dna oraz ruchomej — zdejmowanej, opuszczanej lub uchylnej pokrywki. Może ona również przybierać formę harmonijki.

Aby przechowywane w chlebaku retro lub nowoczesnym pieczywo na długi czas zachowało świeżość i nie dochodziło w nim do rozwoju pleśni, jego konstrukcja gwarantować powinna należytą cyrkulację powietrza. W tym celu, akcesorium do przechowywania chleba posiadać musi na swojej powierzchni specjalne wywietrzniki.

Nowoczesny chlebak wyposażony może być w szereg dodatkowych funkcji. Bardzo praktyczne są modele, których pokrywka pełni jednocześnie funkcję deski do krojenia. To dobre rozwiązanie dla wszystkich posiadaczy niewielkich kuchni, gdzie każdy centymetr kwadratowy jest na wagę złota.

Chlebak to niezwykle praktyczne akcesorium kuchenne, dzięki któremu nasze ulubione pieczywo przez długi czas zachowa świeżość i chrupkość.


Materiał partnera zewnętrznego