Jelita nie bez przyczyny nazywane są „drugim mózgiem”. Odpowiadają za wiele funkcji organizmu: trawienie pokarmów i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, wytwarzanie części witamin, produkcję niektórych hormonów, stan naszej odporności, a także samopoczucie i kondycję psychiczną. Dlatego tak istotna jest wiedza o tym, jak dbać o florę bakteryjną jelit.
W jelitach zdrowego człowieka bytuje ponad 100 trylionów bakterii. Skład mikroflory jelitowej jest inny dla każdego człowieka, dlatego może wpływać np. na indywidualne predyspozycje do różnych chorób. Jednocześnie jednak pewne szczepy bakterii są typowe dla zdrowych jelit każdej osoby.
Problemy jelitowe przekładać się mogą nie tylko na doraźne dolegliwości, takie jak biegunki, zaparcia, wzdęcia, ale i na niedostateczną podaż witamin, zaburzenia odporności, chroniczne zmęczenie, złą kondycję włosów i paznokci, anemię oraz złe samopoczucie. W jelitach znajduje się 100 mln komórek nerwowych. A bakterie jelitowe to najważniejsi „funkcjonariusze” tego skomplikowanego systemu.
Funkcje jelitowej flory bakteryjnej
Pożyteczna flora bakteryjna u większości ludzi występuje w optymalnym składzie naturalnie. O zdrowiu decyduje ona na różne sposoby, pełniąc rozmaite funkcje.
Mikroflora jelit ma swoją rolę m.in. w:
– rozkładaniu białek z pokarmu
– wytwarzaniu niektórych witamin, m.in. witaminy K, witamin z grupy B
– ułatwianiu wydalania kału poprzez produkcję substancji zmiękczającej jego konsystencję
– utrzymaniu prawidłowej odporności organizmu – mikroflora jelitowa pobudza układ immunologiczny do wytwarzania przeciwciał, gdy drobnoustroje chorobotwórcze przenikną wraz z pokarmem przez barierę kwasu solnego w żołądku
– produkcji 90% serotoniny (tzw. „hormonu szczęścia”)
– zapobieganiu procesom gnilnym kwasu mlekowego (tę rolę pełnią bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus)
– produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych odżywiających nabłonek jelita
Co szkodzi „dobrym bakteriom”?
Zaburzenia bakteryjnej flory jelitowej to problem coraz większej liczby osób, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Nie odżywiamy się już wartościowo i naturalnie, o zdrowiu myślimy dopiero wówczas, gdy pojawią się dolegliwości mające wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie, a na dodatek wszędzie otaczają nas substancje bakteriobójcze.
Czynnikami, które mają negatywny wpływ na mikroflorę jelit są:
– zła dieta – bogata w żywność przetworzoną, cukry proste, alkohol, a uboga w błonnik,
– antybiotykoterapie oraz dostawanie się antybiotyków do organizmu w inny sposób (z pokarmem, np. z mięsem)
– przyjmowanie innych leków: m.in. zobojętniających sok żołądkowy, leków przeciwbólowych
– stres
– częsty kontakt ze środkami bakteriobójczymi i dezynfekującymi, m.in. w chemii gospodarczej, sterylne warunki życia
– alergie pokarmowe (na gluten, laktozę)
– częste biegunki
Konsekwencje zaburzeń flory bakteryjnej jelit
Zaburzenia mikroflory jelit prowadzą do rozwoju wielu chorób i dolegliwości, takich jak:
– przewlekłe choroby układu pokarmowego (chroniczne zaparcia, SIBO, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita i in.)
– alergie i nietolerancje pokarmowe
– choroby metaboliczne: cukrzyca, nadciśnienie, otyłość
– choroby skóry: trądzik, egzema, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca
– infekcje układu moczowo-płciowego
– zakażenie Helicobacter pylori
Zaburzenia mikroflory przyczyniają się ponadto do ogólnego spadku odporności i większej podatności na choroby zakaźne, w tym przeziębienie, grypę, grypę żołądkową. Coraz częściej mówi się również o związku nieprawidłowej mikroflory jelit z zaburzeniami psychicznymi, w tym depresją, nadpobudliwością, schizofrenią. Przewlekły stan zapalny jelit może natomiast przekładać się na wyższą podatność na niektóre nowotwory, np. piersi, prostaty, jajnika.
Jak pomóc dobrym bakteriom jelitowym?
Jak dbać o florę bakteryjną jelit? Istnieje cały szereg sposobów, dzięki którym mikroflora jelit ma szansę wrócić do równowagi, a Ty – do lepszego zdrowia. Najważniejszym krokiem jest zmiana diety. Odpowiedni dobór produktów spożywczych, które znajdą się na Twoim talerzu pomoże w rozwoju dobrych bakterii jelitowych i zwiększaniu się ich liczby w porównaniu z bakteriami niekorzystnymi.
W Twojej diecie powinny znaleźć się:
– fermentowane przetwory mleczne: kefiry, jogurty, zsiadłe mleko, maślanka,
– kiszonki,
– świeże warzywa i owoce, również w formie soków,
– naturalne prebiotyki, czyli m.in. kasze (zwłaszcza jęczmienna), ziemniaki, cebula, miód, banany, pomidory, szparagi, karczochy, por, ciecierzyca, soczewica, bób, fasola,
– czosnek – podniesie Twoją odporność, zabije szkodliwe bakterie w jelicie, nie robiąc krzywdy tym dobrym,
– duża ilość płynów – przede wszystkim wody.
Co jeszcze warto jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem, sprawdź na stronie Naturalnie o zdrowiu.
Ogranicz natomiast ilość spożywanej żywności przetworzonej, cukrów prostych (słodyczy i innych produktów zawierających cukier), alkoholu, białego pieczywa oraz mięsa. Zalegające w jelicie mięso „uruchamia” procesy gnilne.
Przepis na dobrą kondycję mikroflory jelitowej to także… obniżenie poziomu sterylności naszego życia. Dzieci wychowywane w warunkach sterylnych są nie tylko bardziej podatne na problemy trawienne, ale także rozmaite infekcje oraz alergie. Dlatego podczas gdy konieczne jest mycie rąk, zwłaszcza przed posiłkami, nadmierne dbanie o higienę jest już niewskazane.
Warto, aby dzieci wychowywały się ze zwierzętami domowymi. Unikaj ponadto używania silnych preparatów chemicznych, w tym środków czyszczących zawierających chlor i innych silnych detergentów. Najlepiej wybierać środki ekologiczne, oparte na takich składnikach jak ekstrakty roślinne, soda oczyszczona itd.
Pamiętaj też o przyjmowaniu probiotyków, czyli wyselekcjonowanych żywych kultur bakterii, w tym bakterii kwasu mlekowego czy Bifidobacterium.
Materiał partnera zewnętrznego