Wysokie temperatury latem sprawiają, że nie mamy ochoty na jedzenie, a przygotowywanie posiłków kojarzy się z potem spływającym po plecach. Szukamy więc inspiracji na szybkie i lekkie dania, które orzeźwią nas w upalne dni. Zebraliśmy specjalnie dla Was 5 sprawdzonych przepisów na obiad, który z przyjemnością zaserwujesz na swoim stole latem.
Chłodnik z botwinki
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- świeży ogórek,
- pęczek rzodkiewek,
- szczypiorek,
- koperek
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietany,
- 150 ml maślanki,
- sól, pieprz.
Liście botwinki oraz zioła siekamy. Następnie wlewamy 500ml wody do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy posiekane liście, buraczki oraz kostkę bulionową. Wszystko powinno gotować się ok. 15-20 minut. W tym czasie kroimy w plasterki rzodkiewkę oraz ogórka,. Ugotowane buraczki wyjmujemy z garnka i również kroimy w plasterki. Następnie wszystkie składniki wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy także śmietanę oraz maślankę i przyprawiamy zupę. Ugotowany chłodnik trzymamy w lodówce przez 1- 2 godzin, po czym jest gotowy do podania.
Sałatka z kaszą kuskus, tuńczykiem i warzywami
Składniki:
- 60 g kaszy kuskus,
- 80 g tuńczyka w oleju roślinnym,
- 1 pomidor
- 1 żółta papryka,
- 50 g sałaty lodowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- bazylia do dekoracji,
Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieje, wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie umyte warzywa kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy odsączonego tuńczyka i kaszę kuskus. Na koniec wszystko polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem należy udekorować sałatkę świeżymi liśćmi bazylii.
Gazpacho
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 świeże ogórki,
- 1,5 kg pomidorów,
- 2 kromki chleba,
- 1 zielona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- łyżka octu winnego,
- sól,
- pieprz,
- rukola do dekoracji.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Środkową część chleba rozdrabiamy i dodajemy do warzyw wraz z octem. Wszystko mieszamy, a następnie miksujemy na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy dodatkowo przecisnąć masę przez sitko. Do rozmiksowanej masy stopniowo dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy wszystko aż do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowaną zupę doprawiamy do smaku. W przypadku, gdy masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Następnie wstawiamy zupę do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem dekorujeme danie rukolą.
Gotuj smacznie – kupuj oszczędnie
Wszystkie potrzebne składniki, naczynia i wyjątkowe garnki ze stali nierdzewnej z łatwością kupisz w supermarketach Biedronka. Szeroki asortyment produktów w niskich cenach sprawia, że codzienne zakupy nie muszą oznaczać szybkiego znikania gotówki z Twojego portfela. Chcecie oszczędzać jeszcze więcej? Mamy dla Was podpowiedź! Nie musicie wychodzić z domu, aby znaleźć najelpsze oferty promocyjne w supermarkecie w Waszej okolicy. Wszystkie najlepsze oferty znajdziecie w jednym miejscu. Zajrzyjcie do aktualnej Biedronka gazetka na stronie Tipli.pl i wybierajcie spośród setek artykułów w wyjątkowych cenach.
Materiał partnera zewnętrznego