Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty. Powiew świeżości zapewni słodka propozycja autorstwa Roberta Muzyczki – wariacja na temat dobrze znanych pancakes – Placuszki twarożkowe z konfiturą.
Placuszki twarożkowe z konfiturą
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica – 150g
- jajko – 1szt.
- cukier – ½ łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.
Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.
Smacznego!
Materiał partnera zewnętrznego