Jak przyrządzić pyszne spaghetti bolognese i carbonara?

0
594
Spaghetti bolognese - jak przygotować
Spaghetti bolognese - jak przygotować | fot.: stock.adobe.com

Spaghetti to bardzo popularne danie. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Makaron spaghetti można podać z warzywami w sosie śmietanowo-serowym, z sosem pomidorowym i boczkiem, z pomidorami i pesto, z kurczakiem i jarmużowym pesto, z krewetkami, ze szpinakiem, z sosem pieczarkowym, czy z oscypkiem. Tak naprawdę możliwości jest całkiem sporo. Wiele zależy od kreatywności kucharza. Jednymi z bardziej popularnych opcji podawania tego makaronu są spaghetti bolognese oraz spaghetti carbonara, które dość często występują na polskich stołach. Jakie składniki są do nich potrzebne i jak je przyrządzić?

Spaghetti bolognese – jak przygotować?

Spaghetti bolognese przygotowuje się z następujących składników:

– 150 g makaronu spaghetti
– 150 g mięsa mielonego
– 150 g passaty pomidorowej / przecieru pomidorowego
– 15-20 g startego sera (zazwyczaj parmezanu)
– łyżeczka koncentratu pomidorowego
– ząbek czosnku
– mała cebula albo pół większej
– 1/3 łyżeczki suszonego tymianku oraz oregano
– oliwa z oliwek / olej
– pieprz, sól
– świeża bazylia do posypania

Spaghetti bolognese przyrządza się w bardzo prosty sposób. Na początek należy rozgrzać na patelni 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. W międzyczasie pokroić cebulę i czosnek. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wrzucić je na patelnię. Dodać zmielone mięso. Warto je dodatkowo rozdrobnić widelcem, żeby nie powstały grudki. Po chwili do mięsa z cebulą i czosnkiem należy dodać tymianek, oregano, sól, pieprz oraz koncentrat. Do tak powstałego sosu dodać passatę lub przecier i gotować około pół godziny. W osobnym garnku ugotować makaron. Podawać go z sosem. Wierzch dania posypać serem i świeżą bazylią.

Spaghetti carbonara - jak przygotować
Spaghetti carbonara – jak przygotować | fot.: stock.adobe.com

Spaghetti carbonara – jak przygotować?

Spaghetti carbonara przygotowuje się z następujących składników:

– 100 g makaronu spaghetti
– 75 g boczku
– 2 jajka
– ząbek czosnku
– pieprz, sól
– 20 dkg parmezanu
– natka pietruszki

Przygotowanie spaghetti carbonara składa się z kilku kroków. Po pierwsze należy wlać wodę do garnka, posolić i ugotować makaron. Jajka należy rozbić, doprawić solą oraz roztrzepać widelcem lud trzepaczką. W międzyczasie należy pokroić boczek. Najlepiej w kostkę. Przysmażyć go na małym ogniu na rozgrzanej patelni. Zakończyć smażenie, gdy się zarumieni. Do boczku należy dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Wciąż trzymając na małym ogniu dodać ugotowany makaron i całość dokładnie zamieszać. Po odstawieniu z ognia do potrawy dodać około połowy wcześniej startego sera. Doprawić zmielonym pieprzem. Do tak przyrządzonego dania dolać jajka i wymieszać. Należy uważać, żeby się nie ścięły. Startym serem, który zostanie posypać podaną na talerz potrawę. Najlepiej spożyć od razu po ugotowaniu.

Spaghetti – jak stworzyć prosty obiad z kilku składników?

Spaghetti to doskonała opcja do stworzenia pysznego obiadu, który smakuje wyśmienicie i dobrze wygląda na stole. Jest to dobra opcja zarówno dla osób zapracowanych, które nie mają zbyt wiele czasu na kuchenne rewolucje, jak i dla tych, którzy w kuchni mogą spędzić cały dzień, wymyślając coraz nowsze formy podania obiadu.

KKU