Dieta wegańska z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Do jej wyboru skłania nie tylko aktualna moda, ale także liczne korzyści zdrowotne, jakie gwarantuje sięganie po produkty wegańskie. Są to naturalne, często wytwarzane tradycyjnymi metodami artykuły spożywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka oraz pozwalają w pełni sprostać wymaganiom diety wegańskiej – jednej z najbardziej restrykcyjnych diet.
Czym charakteryzuje się dieta wegańska?
Dietę wegańską możemy określić mianem diety roślinnej. Wyklucza bowiem w całości większość produktów, po które przeciętny człowiek sięga na co dzień. Weganie świadomie rezygnują z mięsa, ryb oraz wszelkiego rodzaju produktów odzwierzęcych, a więc także mleka, jajek, miodów i innych. Ich dieta w całości opiera się więc na roślinach. Wbrew pozorom, taki sposób żywienia może być bardzo różnorodny i wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Kuchnia wegańska jest bowiem niezwykle kolorowa, różnorodna i smaczna. Skutecznie zrywa także z przekonaniem, że człowiek musi koniecznie żywić się mięsem.
W kuchni wegańskiej dominują produkty roślinne. Niezwykle istotną kwestią jest utrzymanie prawidłowego bilansu pomiędzy nimi, aby dieta była pożywna, wartościowa oraz dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Popularne produkty wegańskie to niemal wszystkie gatunki owoców i warzyw, które są prawdziwą skarbnicą witamin, mikroelementów, błonnika i minerałów. Weganie chętnie sięgają także po orzechy i nasiona, które są cennym źródłem białka oraz wartościowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3 i omega-6, które znajdziemy także w popularnych wśród wegan olejach roślinnych.
Produkty wegańskie, które warto mieć zawsze pod ręką!
Dieta wegańska może być naprawdę smaczna, różnorodna i ciekawa. Większość „zakazanych” produktów spożywczych można bowiem zastąpić wegańską alternatywą. Weganie chętnie sięgają także po różnorodne przyprawy, które podkreślają unikalny smak ich dań i nadają im większej głębi. Produkty wegańskie, w które warto się zaopatrzyć to m. in. różne rodzaje mlek roślinnych, które z powodzeniem zastępują mleko krowie, tofu stanowiące świetną alternatywę dla mięsa, a także płatki drożdżowe, które można wykorzystać jako alternatywę dla żółtego sera.
Dieta wegańska nie bez przyczyny jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet świata – produkty wegańskie to bowiem praktycznie wyłącznie naturalne składniki, które powinny stanowić bazę każdej, prawidłowo zbilansowanej diety. Weganie w większych ilościach sięgają po nasiona roślin strączkowych, które zastępują produkty pochodzenia zwierzęcego. Groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja oraz bób dostarczają organizmowi pełnowartościowego biała oraz zaspakajają pełne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Dobrze zbilansowana wegańska dieta pozwala zachować zdrowie i świetne samopoczucie na dłużej, dostarcza organizmowi energii, pozwala utrzymywać prawidłową masę ciała oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Produkty wegańskie chronią ponadto przed chorobami serca, nowotworami oraz wieloma innymi problemami zdrowotnymi, które wywołuje spożywanie zbyt dużych ilości składników odzwierzęcych oraz wysoko przetworzonej żywności dostępnej niemal na każdym kroku.
Partnerem materiału jest Polski Koszyk.
Materiał partnera