Witaminy z grupy B to substancje, których nasz organizm bardzo potrzebuje. Wpływają one m.in. na serce, skórę, mięśnie, przemianę materii oraz samopoczucie. Powinny być dostarczane wraz z pożywieniem, aby nie pojawiły się niedobory. Co wchodzi w skład witamin z grupy B? W jakich produktach je znajdziemy?
Witamina B1
Witaminę B1 nazywa się inaczej tiaminą. Wpływa ona na pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz immunologicznego. Jej niedobór objawia się poprzez:
- bóle i skurcze mięśni,
- problemy z pamięcią i koncentracją,
- spadek libido,
- uczucie ciągłego zmęczenia.
Witaminę B1 do naszego organizmu możemy dostarczać poprzez spożywanie chudego mięsa wieprzowego, drożdży, produktów zbożowych oraz strączków (a szczególnie białej fasoli oraz soczewicy czerwonej).
Witamina B2
Witamina B3 to inaczej ryboflawina. Jest to składnik niezbędny do transportowania tlenu oraz produkcji krwinek. Jej niedobór powoduje łojotok, zapalenie języka oraz zapalenie skóry. Aby uniknąć niedoboru witaminy B2, należy spożywać:
- wątróbka,
- chudy ser,
- jogurt,
- jaja,
- warzywa strączkowe.
Witamina B3
Witamina B3, czyli inaczej niacyna, to substancja niezbędna do funkcjonowania mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Reguluje ona także poziom cholesterolu oraz rozszerza czerwone krwinki. Witamina B3 występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych np. mięsie cielęcym, wieprzowym, orzechach, drożdżach, rybach i roślinach strączkowych, dlatego bardzo trudno jest doprowadzić do jej niedoboru. Może się on pojawić wskutek niedożywienia, alkoholizmu, czy długotrwałego przyjmowania leków na gruźlicę.
Witamina B5
Witaminę B5 nazywa się także kwasem pantotenowym. Jest to substancja biorąca udział w przetwarzaniu pokarmów. Działa ona również pozytywnie na skórę i włosy. Nasz organizm otrzymuje ją dzięki pracy bakterii jelitowych, ale mimo to powinniśmy jeść bogate w nią produkty np. orzechy włoskie, ryby morskie, ser pleśniowy czy jaja.
Witamina B6
Witamina B6 to pirydoksyna. Jest to witamina, która walczy z trądzikiem oraz ze starzeniem. Jej niedobór odczujemy z powodu skurczów mięśni, bólu kolan i stóp oraz drgania powiek. Dostarczać możemy ją do organizmu poprzez spożywanie:
- drożdży,
- wątróbki,
- kiełków,
- otrębów,
- ziemniaków.
Witamina B7
Witamina B7 to inaczej biotyna. Jest to witamina, która poprawia stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Wpływa ona także na działanie naszego mózgu. Do jej niedoborów dochodzi bardzo rzadko, ale i tak powinna być dostarczana poprzez stosowanie w diecie:
- żółtek jaj,
- mąki sojowej,
- orzechów,
- szpinaku,
- brązowego ryżu.
Witamina B8
Witamina B8, czyli inozytol, wpływa na nasze samopoczucie, pracę mózgu oraz wątrobę. Dzięki niej poprawia się również koncentracja i pamięć. Jej niedobór może wywołać ataki paniki, depresje, choroby oczu oraz zaparcia. Aby temu przeciwdziałać, należy spożywać drożdże, mięso, jajka oraz owoce cytrusowe.
Witamina B9
Witamina B9 to często suplementowany kwas foliowy. Jest ona kluczowym składnikiem procesu powstawania czerwonych krwinek. O jej dostarczanie powinny szczególnie troszczyć się przyszłe mamy, ponieważ jej niedobór może wywołać wady rozwojowe płodu. Jej znakomitym źródłem jest:
- brokuł,
- natka pietruszki,
- brukselka,
- razowe pieczywo.
Witamina B12
Witamina B12 to jedna z najważniejszych witamin w organizmie człowieka. Nazywana jest inaczej kobalaminą. Dzięki niej nasz układ nerwowy działa prawidłowo. Podnosi ona także płodność, przeciwdziała anemii oraz chorobom oczu. Znajdziemy ją w owocach morza, rybach, wątróbce, serach i jajkach.
Materiał partnera