Dieta ketogeniczna, czyli dieta wysokotłuszczowa i jednocześnie niskowęglowodanowa, to najczęściej wyszukiwana dieta w wyszukiwarkach internetowych w Polsce. Stan ten utrzymuje się od kilku miesięcy i nie zanosi się na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Trzeba przyznać, że ta dieta ma wielu przeciwników i zwolenników. Nie można jej odmówić skuteczności. Jej zwolennicy i dietetycy ketogeniczni, których w Polsce pojawia się coraz więcej, chwalą dietę z powodu wielu korzyści płynących z jej stosowania. Postanowiliśmy wybrać 5 najważniejszych – zapraszamy do bliższego zapoznania się z keto dietą.
Czym jest dieta ketogeniczna?
W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że dieta ketogeniczna to dieta, w której ograniczamy spożywanie węglowodanów do minimum (20-50 g na dobę), a jednocześnie spożywamy większą ilość dobrej jakości tłuszczu. Uzupełnieniem jest umiarkowana ilość białka. Idealny podział makroskładników to 70% tłuszczu, 20-25% białka i 5-10% węglowodanów pochodzących z dobrych źródeł, jak niskowęglowodanowe owoce i warzywa oraz orzechy przyjazne keto diecie.
Zazwyczaj utrzymuje się, że organizm potrzebuje dużej ilości węglowodanów, by odżywiać mózg i każdą komórkę ciała. Na pewno słyszałeś o wielu dietach uznawanych za zdrowe, w których nie szczędzono węglowodanów, nawet jeśli przybierały postać razowego makaronu, brązowego ryżu czy razowego pieczywa. Otóż dieta ketogeniczna udowadnia, że organizm (w tym mózg) doskonale radzi sobie bez węglowodanów lub przy minimalnej ich ilości. Nasza wątroba może samodzielnie wyprodukować odpowiednią ilość glukozy nawet, gdy stosujemy kilkudniowy ścisły post. Nie musimy więc dostarczać węglowodanów z zewnątrz.
Co można, a czego nie można jeść na diecie ketogenicznej?
Stosując dietę ketogeniczną zapominamy więc o takich produktach jak np. pieczywo, ryż, kasze, makarony, słodycze, ziemniaki, ciasta i ciastka, jogurty owocowe, soki owocowe, miód, syrop klonowy, owoce o wysokiej zawartości węglowodanów (niestety większość owoców), fasola, groch, kukurydza, chude wędliny i mięsa.
Możemy natomiast jeść produkty niskowęglowodanowe, takie jak mięso wołowe, mięso wieprzowe, tłusty drób, jagnięcina, tłuste ryby (surowe – sashimi, wędzone, pieczone, grillowane, smażone na tłuszczu ketogenicznym), boczek, smalec, masło, majonez, tłustą śmietanę, sery żółte, mozzarella, feta, pomidory, kiszonki, wszystkie rodzaje sałaty i kapusty, kabaczki, kalafior, brokuły, bakłażan, cukinię, paprykę, seler, cebulę, szczypiorek, szpinak, szparagi, maliny, borówki, jeżyny, truskawki.
Co zaskakujące, dieta ketogeniczna nie przekreśla spożywania alkoholu pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim należy zrezygnować z alkoholi wysokowęglowodanowych, jak piwo, smakowa wódka, likiery, coolery, kolorowe drinki, drinki z napojami gazowanymi czy sokami owocowymi. Można natomiast sięgać (sporadycznie i z umiarem) po czystą wódkę, wino, whisky, szampana, tequilę. Jako tzw. „popitkę” można stosować wodę z cytryną. Druga kwestia to zalecane powstrzymywanie się od spożywania alkoholu podczas keto adaptacji, jak również w pierwszych tygodniach redukcji wagi, by osiągnąć jak najlepsze rezultaty i osiągnąć stan ketozy (alkohol może utrudnić wejście w ketozę).
Więcej o diecie ketogenicznej można poczytać na stronie https://ketodietetyk.pl/dieta-ketogeniczna-dla-poczatkujacych/ – kliknij i dowiedz się więcej.
TOP 5 korzyści dla osób stosujących dietę ketogeniczną
Osoby stosujące dietę ketogeniczną odczuwają cały szereg korzyści dotyczących nie tylko wyglądu, ale również zdrowia i samopoczucia. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich.
Regulacja apetytu – na diecie keto głód znika
Osoby, które stosują dietę ketogeniczną, bardzo szybko zauważają, że głód znika. Tak naprawdę głód siedzi w naszej głowie, a nie w naszym żołądku. Co więcej – wejście w stan ketozy wręcz gwarantuje, że głód przestaje dokuczać i znacznie szybciej osiągamy sytość. Organizm odżywia się własnymi zapasami tłuszczu i ciałami ketonowymi, a więc nie domaga się dodatkowych źródeł energii. Posiłki tłuszczowo-białkowe są bardziej sycące niż posiłki węglowodanowe. Osoby, które są zaawansowane w ketozie, spożywają nawet jeden posiłek dziennie i nie odczuwają głodu.
Brak zachcianek na posiłki węglowodanowe
U osób stosujących dietę bogatą w węglowodany zachcianki to zjawisko zupełnie normalne. Przykładowo piwo powoduje duże łaknienie i chęć sięgnięcia po czipsy czy inne przekąski. Zastanów się ile razy w ciągu dnia masz ochotę coś „skubnąć”? Chociażby małe ciasteczko czy frytki lub lody. Na diecie keto, po okresie adaptacji (tutaj mogą wystąpić zachcianki związane z węglowodanami, ale można je wyeliminować sięgając po orzechy czy po suplement z potasem), zachcianki na posiłki czy przekąski węglowodanowe nie występują.
Spadek masy i obwodów ciała
Stosowanie diety ketogenicznej, o ile trzymamy się jej założeń, gwarantuje spadek masy ciała, a także wyraźny spadek w obwodach. Już w pierwszym tygodniu można pozbyć się kilku kilogramów i to nie tylko w postaci wody. W zależności od wagi wyjściowej – w ciągu miesiąca można zgubić około 5-8 kilogramów, a nawet więcej i to bez uczucia głodu. Nic nie satysfakcjonuje tak bardzo, jak spadek wagi czy pozbywanie się tkanki tłuszczowej z tak opornych miejsc jak brzuch, uda czy pośladki.
Cofnięcie insulinooporności, a nawet cukrzycy typu 2
Spożywanie posiłków obfitych w węglowodany powoduje wyrzuty insuliny. Niestety w dzisiejszych czasach naprawdę wiele osób zmaga się z insulinoopornością. Można to zauważyć chociażby po nagromadzonej tkance tłuszczowej w okolicach brzucha. Insulinooporność, stan przedcukrzycowy, a także cukrzyca to bardzo poważne problemy organizmu. Aby uniknąć konieczności przyjmowania leków – warto sięgnąć po dietę ketogeniczną, która bardzo szybko wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dzięki stosowaniu zasad żywienia ketogenicznego możliwe jest całkowite wyleczenie insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Możliwość spożywania urozmaiconych i naprawdę smacznych posiłków
Kolejną ważną korzyścią, odrobinę mniej istotną niż poprawa stanu zdrowia i samopoczucia, jest możliwość przechodzenia diety ketognicznej bez rezygnowania z wielu smacznych produktów, takich jak chociażby ser żółty, boczek, wieprzowina, wołowina, tłuste ryby, a nawet określone rodzaje alkoholu.
Lista produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej umożliwia tworzenie wielu smacznych i korzystnych dla zdrowia posiłków. Na diecie keto można jeść np. jajecznicę na boczku, pizzę na spodzie z kalafiora lub kurczaka i mozzarelli, keto burgery, keto kebab, naleśniki ketogeniczne z bitą śmietaną i malinami, jajka faszerowane, łososia wędzonego, steki z krewetkami czy masłem czosnkowym i wiele innych pysznych posiłków, dzięki którym można schudnąć bez odczuwania głodu i bez liczenia kalorii.
Sprawdź przykładowe keto przepisy na stronie https://ketodietetyk.pl/przepisy/ i zaczerpnij inspiracji do tworzenia własnych keto posiłków.
Materiał partnera