Magnez jest jednym z najcenniejszych minerałów, występujących w organizmie człowieka. Bierze on udział w wielu procesach, koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór magnezu może być niebezpieczny dla zdrowia, dlatego warto wiedzieć, jak rozpoznać niedobory tego pierwiastka i skąd go czerpać.
Znaczenie magnezu dla organizmu człowieka
Magnez to podstawowy minerał, uczestniczący w wielu procesach życiowych. Buduje on kości, tkanki i zęby. Wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz serca. Przeciwdziała takim chorobom układu krwionośnego, jak miażdżyca i nadciśnienie, odgrywa też ogromną rolę w profilaktyce zawału serca.
Magnez pomaga w przetwarzaniu składników odżywczych z pożywienia w energię. Ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ze swoim uspokajającym i odprężającym działaniem. Ponadto poprawia koncentrację, pozytywnie wpływa na pamięć, a także ułatwia procesy myślowe.
Magnez wspiera procesy trawienia, reguluje napięcie mięśni, a także wspomaga funkcjonowanie tarczycy. Może też łagodzić migreny, stany napięcia przedmiesiączkowego a nawet bóle menstruacyjne.
Jakie są objawy niedoboru magnezu?
W przypadku gdy magnez w organizmie występuje w niewystarczającej ilości, możemy zauważyć niepokojące objawy. Pierwszymi symptomami niedoboru mogą być drgania powiek czy mięśni, skurcze łydek (zwłaszcza podczas snu) albo mrowienie kończyn. Brak wystarczającej ilości magnezu może powodować także problemy z koncentracją, ze snem, bóle głowy, wypadanie włosów, rozdrażnienie, lęki, a nawet znaczny spadek nastroju, prowadzący do stanów depresyjnych.
Jeśli więc zaobserwuje się jeden lub kilka z wyżej wymienionych objawów, a także w sytuacjach, gdy jest się poddanym długotrwałemu działaniu stresu, należy koniecznie zadbać o swoją dietę tak, by zaopatrzyć organizm w odpowiednią ilość magnezu.
Jak dostarczać organizmowi magnez?
Magnez najlepiej dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem, a to dlatego, że jest on wówczas lepiej wchłaniany. Warto przy tym pamiętać, że przyswajalność magnezu podnosi jednoczesne przyjmowanie witaminy B6, która również występuje w pożywieniu. Źródłem magnezu jest przede wszystkim żywność nisko przetworzona, nie poddana obróbce cieplnej.
Pierwiastek ten zawierają: produkty zbożowe (zwłaszcza z mąki pełnoziarnistej), otręby czy zarodki pszenne, płatki owsiane, kasze (przede wszystkim gryczana), pestki z dyni, migdały, orzechy, kakao naturalne, gorzka czekolada, warzywa (np. szpinak), rośliny strączkowe (soja, biała fasola, groch), owoce (zwłaszcza suszone), ryby (głównie dorsz i makrela), sezam i sery podpuszczkowe. Magnezu może dostarczyć też picie wód mineralnych, najlepiej tych, w których jego zawartość jest wyższa niż 50 mg na litr.
Należy pamiętać, że magnez bardzo łatwo wypłukuje się z organizmu – mogą się do tego przyczynić: picie kawy, alkoholu, palenie papierosów, antykoncepcja hormonalna czy stres. Wówczas konieczna może się okazać suplementacja diety w magnez przy pomocy dostępnych na rynku preparatów. Warto zwrócić uwagę na formę występowania pierwiastka w preparacie (najlepiej by był to cytrynian, mleczan bądź chlorek) oraz obecność witaminy B6, która ułatwi przyswajanie magnezu.
Materiał partnera zewnętrznego